Anton Hrachovský Správy

Arcibiskup z okresu sa dožíva jubilea 90 rokov: Vymenoval ho sám Ján Pavol II.

Krásnych 90 rokov sa dnes dožíva veľká osobnosť novozámockého okresu - poctami a vyznamenaniami ovenčený arcibiskup Dominik Hrušovský, ktorý pôsobil dlhé roky v zahraničí.

Ilustračný obrázok k článku Arcibiskup z okresu sa dožíva jubilea 90 rokov: Vymenoval ho sám Ján Pavol II.
Zdroj: TASR

Dominik Hrušovský (na snímke) sa narodil 1. júna 1926 vo Veľkej Mani (dnešná Maňa), v okrese Nové Zámky. Po maturite na gymnáziu v Šuranoch sa v roku 1945 prihlásil do trnavského seminára. Spočiatku študoval na bohosloveckej fakulte v Bratislave, v roku 1946 ho však ako nadaného študenta poslal biskup Pavol Jantausch na bohoslovecké štúdia do Ríma, kde navštevoval Lateránsku univerzitu.

„Po prevzatí moci komunistami v republike sa už na Slovensko nevrátil. Kňazskú vysviacku prijal 23. decembra 1950. Pastoračnú službu vykonával v severnom Taliansku, potom pôsobil ako profesor dogmatickej teológie, v rokoch 1955–1959 prednášal filozofiu a potom dogmatiku. V rokoch 1962–1966 pôsobil ako člen slovenskej katolíckej misie v Paríži.“ uvádza sa vo vyhlásení Tlačovej kancelárie Konferencie biskupov Slovenska.

Hrušovský pôsobil od roku 1966 v Slovenskom ústave sv. Cyrila a Metoda v Ríme, pričom v marci 1973 sa stal jeho rektorom. V júni 1975 ho menovala Svätá stolica za vedúceho duchovnej služby pre Slovákov v zahraničí.

Pápežským prelátom sa stal po povýšení pápežom Pavlom VI. pri príležitosti Hrušovského 50-ročného jubilea. V decembri 1982 ho pápež Ján Pavol II. vymenoval za titulárneho biskupa tubijského. Biskupskú vysviacku prijal v Ríme z jeho rúk v roku 1983. Po páde komunistického režimu sa vrátil do vlasti. V roku 1992 ho vymenovali za pomocného biskupa Trnavskej arcidiecézy s osobitným pastoračným povolením pre Bratislavu. V apríli 1996 ho pápež Ján Pavol II. vymenoval za apoštolského nuncia v Bielorusku a súčasne ho povýšil na arcibiskupa.

Arcibiskup Hrušovský pôsobil aj ako autor prekladov viacerých cirkevných dokumentov, knižných úvodov a množstva článkov v časopisoch ako Diakonia-Slovenský kňaz, Hlasy z Ríma, Jednota, Kanadský Slovák, Katolícke noviny a mnohých ďalších. V rokoch 1947–1962 bol pri začiatku slovenského vysielania Vatikánskeho rozhlasu.

Dominik Hrušovský je držiteľom viacerých vyznamenaní a dostalo sa mu množstva pôct:

  • pápežský komorník
  • pápežský prelát
  • člen Pápežskej rady pre duchovnú službu migrantov a cestujúcich 1995 – 1996
  • čestný predseda Svetového kongresu Slovákov
  • Doctor utriusque iuris honoris causa
  • Štátna cena Slovenskej republiky, ktorú Slovenská národná rada 18. 12. 1991 udelila Slovenskému ústavu sv. Cyrila a Metoda v Ríme
  • Pocta Štefana Moyzesa a Karola Kuzmányho
  • Rad Ľudovíta Štúra I. triedy
  • Posol Slovenska
  • Cena Štefana Moysesa
  • Rad práce Talianskej republiky

Môže vás zaujímať:

Kúsok od Nových Zámkov sa bude konať zádušná omša za slovenskú misionárku: Stane sa tak v jej rodnej obci

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM