Anton Hrachovský Rôzne

Výročie narodenia významného rodáka z okresu: Jedlík je otcom mnohých vynálezov

Dnes by oslavoval narodeniny rodák zo Zemného v okrese Nové Zámky Štefan Anián Jedlík, známy uhorský fyzik slovenského pôvodu. Ako prvý na svete skonštruoval model elektromotora, v ktorom pevnú aj otáčajúcu časť tvorili elektromagnety.

Ilustračný obrázok k článku Výročie narodenia významného rodáka z okresu: Jedlík je otcom mnohých vynálezov
Zdroj: YouTube.com

Z Nových Zámkov a okolia pochádza viacero významných osobností, mnoho z nich už nie je medzi nami. Jednou takou je i Štefan Anián Jedlík, známy slovenský fyzik, vynálezca a priekopník elektrotechniky. Jedlík pochádzal z rodiny chudobného roľníka a časť svojich študentských rokov rokov strávil v Trnave a Bratislave. Neskôr pôsobil dlhé roky v Györi a Budapešti. Narodil sa 11. januára 1800 a dožil sa vysokého veku 95 rokov. Zomrel 12. decembra 1895 v Györi, kde je aj pochovaný, pričom si ho tam uctili aj pamätníkom. V jeho rodnej obci Zemné je zriadený Dom Aniána Jedlíka, kde si môžu návštevníci pozrieť expozíciu približujúcu jeho život a diela.

Dnes, 11. januára 2017, si pripomíname 217. výročie narodenia Štefana Aniána Jedlíka. V Nových Zámkoch je podľa neho pomenovaná i stredná škola – Spojená škola so Strednou priemyselnou školou elektrotechnickou Š. A. Jedlíka.

Štefan Anián Jedlík v roku 1828 ako prvý na svete vynašiel elektromotor, ktorý pracoval na elektromagnetickom princípe, v roku 1842 zostrojil malú štvorkolesovú elektrickú lokomotívu. Podľa jeho patentu stroja na výrobu sódovej vody zriadili v Bratislave prvú výrobňu sódy v Uhorsku.

Viacero pozoruhodných objavov

Ako prvý na svete skonštruoval model elektromotora, v ktorom pevnú aj otáčajúcu časť tvorili elektromagnety. Bolo to v rokoch v rokoch 1827–1829. V roku 1842 použil podobný motorček na pohon vozíka pohybujúceho sa na koľajniciach. V roku 1861, čiže aspoň päť rokov pred Wernerom Siemensom popísal a použil princíp samobudenia na dyname vlastnej konštrukcie. Zaoberal sa aj konštruovaním galvanických článkov a akumulátorov.

Jedlík skonštruoval množstvo elektrotechnických a iných fyzikálnych prístrojov a demonštračných pomôcok. Okrem iných je aj autorom vynálezu zariadenia na výrobu sódovej vody, ktoré sa stalo základom prvého takto zameraného podniku v Uhorsku v roku 1841 a bolo tak jediným Jedlíkovým vynálezom, ktorý ešte počas jeho života našiel priemyselné uplatnenie.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM