Správy

Nitra je desaťročia bez priamych vlakov do Bratislavy: Je to HANBA, hovorí tajomník rezortu

Štátny tajomník rezortu dopravy avizoval, že v rokovaniach o priamom vlakovom spojení medzi Nitrou a hlavným mestom budú pokračovať. Postaviť chcú aspoň jednu novú trať.

Ilustračný obrázok k článku Nitra je desaťročia bez priamych vlakov do Bratislavy: Je to HANBA, hovorí tajomník rezortu
Zdroj: Dnes24.sk

Štátny tajomník Ministerstva dopravy a výstavby SR Jaroslav Kmeť diskutoval s nitrianskym županom Branislavom Becíkom aj o chýbajúcom priamom vlakovom spojení medzi Nitrou a Bratislavou.

„Keď je debata o železničnej doprave v rámci Nitry a okolí, vždy je ústrednou témou spojenie mesta pod Zoborom s Bratislavou, ktoré chýba už desaťročia. Veď ja sám som pravidelne vlakom do Nitry cestoval ešte ako študent vysokej školy. Je hanba, že krajské mesto Nitra nemá s hlavným mestom priame spojenie,“ uviedol tajomník rezortu Jaroslav Kmeť na sociálnej sieti.

Prečítajte si tiež

S ÚHP nesúhlasia

Priame vlakové spojenie s hlavným mestom mala Nitre zabezpečiť výstavba novej železničnej trate do Trnovca nad Váhom. Projekt však Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) Ministerstva financií SR vyhodnotil ako nenávratný. Nová trať podľa hodnotenia útvaru nie je najlepším riešením priameho spojenia Bratislavy s Nitrou.

Cieľ projektu zlepšiť železničné spojenie Nitry a Bratislavy je podľa ÚHP relevantný, no nevyžaduje si výstavbu novej trate, ale zavedenie priamych vlakov cez Leopoldov. Úprava by skrátila cestu vlakom zo súčasných 98 až 112 minút na 62 až 73 minút.

„Na ministerstve dopravy sa nestotožňujeme s týmto stanoviskom a budeme sa snažiť argumentovať v rokovaniach s ÚHP tak, aby sme konečne po desiatkach rokov postavili aspoň jednu novú trať,“ dodal Kmeť.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM