Správy

Most nad železnicou bude uzavretý dlhšie: Do apríla ho dokončiť nestihnú

Termín dokončenia rekonštrukcie pešej lávky nad koľajnicami v Nitre sa posúva. Najnovšie už pribudol aj betónový skelet výťahu.

Ilustračný obrázok k článku Most nad železnicou bude uzavretý dlhšie: Do apríla ho dokončiť nestihnú
Zdroj: Mesto Nitra

Minulý rok v júli mesto uzavrelo lávku nad železnicou v Nitre. Dlhé roky slúžila peším ako prechod spájajúci Čermáň s centrom mesta.

Starý železný most však nevyhnutne potreboval rekonštrukciu. Tá trvá už sedem mesiacov a ešte ďalšie štyri zrejme bude.

„Aktuálne sme v siedmom mesiaci realizácie a lávka je dokončená na viac ako 75%. Hlavným benefitom novej lávky bude jej bezpečnosť a bezbariérovosť, ktorú zabezpečí nový výťah, ako aj okolité chodníky,“ uviedol primátor.

Prečítajte si tiež

Termín sa posúva

Primátor Marek Hattas, ktorý sa bol na stavbe pozrieť v pondelok 20. februára povedal, že „práce budú pokračovať asi až do júna“.

Lávka mala byť podľa hovorcu dokončená v apríli, ale to sa týkalo iba samotných stavebných prác.

„Keďže ide o stavbu, pre ktorú bolo potrebné vydať stavebné povolenie, je potrebné najskôr stavbu skolaudovať a až potom bude môcť byť odovzdaná do užívania verejnosti. Kolaudácia je dlhší proces, takže aj preto sa na vynovený most pre peších dostanú obyvatelia až neskôr,“ vysvetlil hovorca Tomáš Holúbek.

Potvrdil, že stavba sa posunula o niekoľko týždňov aj z dôvodu počasia a tiež preto, že stavba si vyžiadala práce naviac.

„Išlo napríklad o riešenie chodníka zo strany Čermáňa, pretože v čase projektovania sa chodníky, ktoré idú od lávky k Železničiarskej ulici neriešili, pretože v tom čase neboli majetkovo vysporiadané. Riešila sa aj stabilizácia svahu zo Železničiarskej ulice,“ priblížil hovorca.

„Rovnako je problém v tom, že už pri prácach sa zistilo, že niektoré časti lávky sú tak veľmi zahdrzavené a poškodené, že nestačila iba ich obnova, ale bolo potrebné ich úplne vymeniť,“ dodal.

Výťah bude iný

Na strane od stanice už stojí aj betónový objekt, v ktorom bude výťah. Vyzerať však bude inak. Nebude zo skla, ako zobrazovala vizualizácia.

„Áno, on sa bude síce líšiť od vizualizácie, ale je presne v súlade s odsúhlasenou projektovou dokumentáciou. Bude železobetónový, nie zo skla,“ potvrdil hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Okrem výťahu bude aj opravené schodisko a chodníky. Pribudne aj nové osvetlenie a priechod pre chodcov zo Železničiarskej ulice. Rekonštrukcia si vyžiada 730-tisíc eur.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy

Dnes som sa bol pozrieť ako napredujú práce na lávke nad železničnou stanicou. ✅Práce máme hotové na viac ako 75% a ja...

Posted by Marek Hattas - Tím Kraj Nitra on Monday, February 20, 2023
Lávku nad železnicou zrekonštruujú: Pribudne výťah aj nové osvetlenie
15
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM