Správy

Z Nitry do Bratislavy za 60 minút? Železnice plánujú priamu trať do Trnovca nad Váhom

Železničná doprava je v našej krajine stále často využívaná. Vlak vo veľkej miere používa mládež na prepravu do škôl i pracujúci.

Ilustračný obrázok k článku Z Nitry do Bratislavy za 60 minút? Železnice plánujú priamu trať do Trnovca nad Váhom
15
Galéria
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Tento spôsob dopravy by mohol pomôcť odbremeniť prehustenú premávku aj v Nitre. Železničná spoločnosť Slovensko obnovila myšlienku vybudovať nový, približne 20 km úsek, z Trnovca nad Váhom do Nitry.

Spracúvajú štúdiu

K myšlienke sa pridali aj Železnice Slovenskej republiky (ŽSR), s návrhom súhlasilo aj Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky. Podľa hovorcu ŽSR Michala Lukáča „Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) ako správca železničnej infraštruktúry v súčasnosti zabezpečujú spracovanie štúdie realizovateľnosti pre výstavbu železničnej trate Nitra – Trnovec nad Váhom pod názvom Aktualizácia štúdie realizovateľnosti „Elektrifikácia a optimalizácia trate Leopoldov – Nitra – Šurany“ pre variant C1 – výstavba novej trate v úseku Nitra – Trnovec nad Váhom.“

Obnovený zámer

Nepôjde teda o novú štúdiu, ale o obnovenie a doplnenie tej pôvodnej, ktorá bola vypracovaná v roku 2014 práve pre uvedený úsek. Ako v týchto dňoch zverejnili Železnice SR, termín začatia práce ešte nie je známy. Všetko závisí na dodaní štúdie. ŽSR na svojom webe uvádzajú: „Informácie o predpokladaných nákladoch ako aj časovom harmonograme investičného zámeru vybudovania novej železničnej trate budú známe po dodaní štúdie a následnom spracovaní príslušných stupňov projektovej dokumentácie.“

Novelizovaný projekt by mala priniesť návrhy vybudovania nového jednokoľajného a dvojkoľajného napojenia Nitry do Železničnej stanice Trnovec nad Váhom pre vlaky s rýchlosťou do 160 a 200 km/hod. Vytvorenie nového železničného úseku by podľa Michala Lukáča malo priniesť zvýšený záujem o vlakovú dopravu.

Nárast cestujúcich

„ZSSK Slovensko, ako národný dopravca v osobnej doprave predpokladá, že po dobudovaní železničnej infraštruktúry na tomto úseku, bude možné očakávať nárast cestujúcich na viac ako 2 milióny cestujúcich ročne. Zároveň je cieľom dosiahnuť časovú dostupnosť Bratislavy z mesta Nitra do 60 minút,“ doplnil Michal Lukáč zo ŽSR.

V galérii nájdete historické fotografie nitrianskej železnice!

FOTO: Nitriansku železnicu otvorili pred vyše 140 rokmi
15
Galéria
Zdroj: Klub priateľov starej Nitry
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM