Lucia Lauková Správy

Hluk, prach a smog: Viacerým mestským častiam Nitry chýbajú protihlukové steny na R1

Obyvatelia dotknutých mestských častí upozorňujú radnicu na problém. Petíciou žiadajú dobudovanie protihlukových stien v časti rýchlostnej cesty R1 Nitra – Selenec.

Ilustračný obrázok k článku Hluk, prach a smog: Viacerým mestským častiam Nitry chýbajú protihlukové steny na R1
Zdroj: TASR

Obyvatelia nitrianskych mestských častí Čermáň, Kalvária a Krškany petíciou žiadajú dobudovanie protihlukových stien v časti rýchlostnej cesty R1 Nitra – Selenec. Dôvodom je nadmerný hluk, ktorý je podľa predsedu petičného výboru Raymonda Kaňu spôsobený nenainštalovaním projektovaných protihlukových stien v mestských častiach Staré Mesto (Wilsonovo nábrežie a Stračia ulica), Krškany a Čermáň.

Vybudovanie obchvatu

Signatári petície sú zároveň aj proti vybudovaniu predĺženia a rozšírenia Priemyselnej ulice s premostením cez rieku Nitra súbežne s rýchlostnou komunikáciou R1 ako súčasť tzv. „malého južného obchvatu“. Tento obchvat by mal zabezpečiť prepojenie Krškán s Dlhou ulicou na sídlisku Chrenová. Dôvodom je hluk a znečistenie ovzdušia, ktoré pochádzajú z rýchlostnej cesty R1 v danej lokalite.

Negatívne dopady

„Dlhodobo narúšajú bývanie a nepriaznivo vplývajú na zdravie obyvateľov. Hluk, prach a smog pochádzajúci z rýchlostnej cesty už teraz vytvára neakceptovateľné podmienky na bývanie a vybudovaním predmetnej mestskej cesty by sa situácia ešte viac zhoršila. Zároveň znižuje hodnoty našich nehnuteľností,“ uviedol Kaňa.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM