Lucia Lauková Správy

O zdieľané bicykle v Nitre rastie záujem: Za 2 roky prešli vyše 32-tisíc ciest

Zelené bicykle vidno v uliciach Nitry od roku 2017. Ak bude počasie priaznivé, službu budeme môcť využívať až do novembra.

Ilustračný obrázok k článku O zdieľané bicykle v Nitre rastie záujem: Za 2 roky prešli vyše 32-tisíc ciest
5
Galéria
Zdroj: TASR

Spoločnosť Arriva, ktorá bikesharing v meste pod Zoborom prevádzkuje, zaznamenala od júna 4500 prenájmov bicyklov. Ako nám prezradil hovorca mesta Tomáš Holúbek oproti júnu 2018 stúpol tento rok počet výpožičiek o 6 %.

Podľa hovorcu mesta Tomáša Holúbka bude záujem o službu v nasledujúcich mesiacoch rásť. „Bicykle budú určite jedným z najrýchlejších a najpohodlnejších dopravných prostriedkov počas rekonštrukcie Univerzitného mosta, ktorá sa začne po tradičnej augustovej výstave Agrokomplex,“ skonštatoval Holúbek.

Do ulíc s meškaním

Zdieľané bicykle sa vrátili do nitrianskych ulíc neskôr ako obvykle, a to 6. júna, po schválení dotácie na službu zdieľaných bicyklov za predchádzajú rok vo výške 115-tisíc eur. Podľa pôvodných zámerov mal bikesharing fungovať od marca. Jeho spustenie však oddialili spory mesta a prevádzkovateľa služby, ktorý ju prevádzkuje od roku 2017.

Užívateľov pribúda

Záujemcovia majú k dispozícii 70 bicyklov a sedem stanovíšť. V systéme je zatiaľ zaevidovaných takmer 11 000 užívateľov, ktorí si požičali bicykel viac ako 32 000-krát. Pre porovnanie počas prvého roku prevádzkovania využilo bicykle takmer 8700 užívateľov a Arriva zaznamenala vyše 20 000 prenájmov.

Bicykle by mali zostať v uliciach Nitry v závislosti od počasia až do konca novembra. Po skončení sezóny plánuje mesto vyhlásiť na prevádzkovateľa služby súťaž.

Nedávno odborári pohrozili dopravcovi Arriva štrajkom. Viac vo videu!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM