Lucia Lauková Správy

O osude vlakovej stanice v Nitre ešte nerozhodli: Štúdia má byť hotová v novom roku

Akým smerom sa bude uberať obnova nitrianskej železničnej stanice zatiaľ nie je isté. V hre sú štyri varianty riešenia, ktoré musia posúdiť.

Ilustračný obrázok k článku O osude vlakovej stanice v Nitre ešte nerozhodli: Štúdia má byť hotová v novom roku
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Štúdiu realizovateľnosti obnovy železničnej stanice v Nitre a jej okolia vypracuje spoločnosť Izolstav zo Žiliny, ktorá vyhrala verejnú súťaž. Zmluva bola uzavretá so Železnicami SR 26. júla tento rok. Hotová má byť do 6 mesiacov odo dňa nadobudnutia účinnosti zmluvy.

Samotná štúdia stála železnice 123 000 eur. Za túto sumu má firma analyzovať súčasný stav budovy železničnej stanice a využitie osobnej železničnej dopravy v meste Nitra. Dokument ďalej zahŕňa analýzu súčasného stavu využívania verejnej osobnej dopravy a mestskej hromadnej dopravy v Nitre.

Štyri varianty

Do tretice má štúdia posúdiť 4 variantné riešenia modernizácie stanice, ktorými sú rekonštrukcia existujúcej budovy stanice, výstavba novej stanice, výstavba Terminálu integrovanej osobnej prepravy alebo revitalizácia budovy ŽSR a jej okolia formou PPP projektu.

Na novú neboli peniaze

Rekonštrukcia nitrianskej železničnej stanice sa pripravovala aj v roku 2011. ŽSR zistili, že v tom čase by výstavba novej budovy mala byť menej nákladná ako samotná rekonštrukcia. Nakoniec však železnice zistili, že peniaze nemajú ani na variant výstavby novej budovy, a tak sa prípravy pre nedostatok financií pozastavili. Vtedajšie odhadované náklady na rekonštrukciu boli 4 milióny eur.

Nitrianska vlaková stanica stojí na svojom mieste už od roku 1876. Postavená bola podľa plánov výpravných budov Rakúskej spoločnosti štátnej železnice.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM