Lucia Lauková Správy

Mesto a ŽSR podpíšu memorandum: Cieľom je modernizácia železničnej stanice v Nitre

O modernizácii železničnej stanici v Nitre sa hovorí už niekoľko rokov. Veci sa začínajú hýbať. Mesto a ŽSR podpíšu memorandum o spolupráci pri jej obnove.

Ilustračný obrázok k článku Mesto a ŽSR podpíšu memorandum: Cieľom je modernizácia železničnej stanice v Nitre
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Nitra a Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) podpíšu memorandum o spolupráci pri spoločnom postupe na obnove železničnej stanice v Nitre. O podpise dokumentu rozhodla vláda ešte v septembri minulého roku vo svojom uznesení z výjazdového rokovania v Nitre. Podľa jeho znenia má memorandum zabezpečiť spoločný postup mesta a ŽSR "…pri obnove a modernizácii Železničnej stanice Nitra, a to najmä za účelom budúceho skvalitnenia a zmodernizovania priestorov stanice z pohľadu cestujúcej verejnosti,“ uvádza sa v memorande.

Obnova železničnej stanice

Naplniť ciele memoranda má pracovná skupina, ktorá spracuje možné varianty modernizácie nitrianskej železničnej stanice a jej okolia. Alternatívy budú zohľadňovať obnovu železničnej stanice vlastnými silami ŽSR, ale aj možnosti verejno-súkromného partnerstva. „Na základe výstupov pracovnej skupiny zabezpečia ŽSR na svoje náklady spracovanie Štúdie alternatívnych možností riešenia obnovy železničnej stanice Nitra s tým východiskom, že štúdia by mala reflektovať budúce potreby ŽSR ako prevádzkovateľa dráhy, mesta Nitry a Nitrianskeho samosprávneho kraja na mobilitu obyvateľstva v časovom horizonte desať až 20 rokov, a to aj s ohľadom na podporu a rozvoj investícií v meste a regióne,“ uvádza sa v memorande.

Spracovanie štúdie

Nitrianska radnica v ňom ŽSR okrem iného prisľúbila poskytnúť maximálnu možnú a bezodkladnú súčinnosť a spoluprácu pri spracovaní štúdie, v nadväzujúcich územných a stavebných konaniach i pri vydávaní a získavaní úradných stanovísk. Zároveň magistrát prisľúbil podniknúť všetky kroky a úkony potrebné k získaniu údajov, ktoré sú potrebné na spracovanie alternatívnych možností obnovy nitrianskej železničnej stanice a jej okolia. „Na základe tohto memoranda sa teraz začne s tvorbou štúdie, aby sa mohli zadefinovať možnosti modernizácie a rekonštrukcie. Či už to bude z vlastných zdrojov ŽSR, alebo to bude súčasťou nejakého PPP projektu, takže by tie práce neboli len pre účely železničnej stanice, ale povedzme aj pre nejakú komerčnú sféru. Predpokladám, že na spracovanie štúdie treba počítať s nejakým polročným termínom, a potom dôjde k ďalšiemu spoločnému rokovaniu mesta a železníc,“ vysvetlil prednosta Mestského úradu v Nitre Igor Kršiak.

Priestor stanice vlastní Arriva Nitra

Ako dodal, priestor železničnej stanice nepatrí mestu, preto jej prípadná modernizácia bude závisieť hlavne od ŽSR, vlastníka neďalekej autobusovej stanice, ktorým je Arriva Nitra, a.s., prípadne od ďalších vlastníkov pozemkov. „Rekonštrukcia a modernizácia stanice bude potom závisieť od určitého kompromisu všetkých. Tá štúdia by mala priniesť to, čo tam má vzniknúť, ale samotná realizácia už bude závisieť od finančných prostriedkov všetkých zúčastnených,“ doplnil Kršiak.

Pôvodné plány

O modernizácii železničnej stanice v Nitre sa hovorí už niekoľko rokov. Pôvodne ju mali zabezpečiť zdroje súkromných investorov, neskôr chceli postaviť celkom novú staničnú budovu ŽSR na svoje náklady. Pred tromi rokmi bol zasa avizovaný projekt elektrifikácie trate Šurany – Nitra – Leopoldov. Ani ten však zrealizovaný nebol.

Môže vás zaujímať:

Nekonečný príbeh vlakovej stanice: Mesto pripravuje novú štúdiu

Nevyhovujúca podoba vlakovej stanice: Mesto hľadá možnosti, ako ju zrekonštruovať

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM