Lucia Lauková Rôzne

Nový návštevník Zoborských vrchov: K medveďovi či kamzíkovi sa pridal bobor, FOTO

Príroda Zoborských vrchov je plná života. Je lákadlom turistov a domovom viacerých živočíchov. Po novom sa tu zapáčilo aj chránenému bobrovi.

Zdroj: Facebook

V našich končinách sme pred pár rokmi mohli vidieť kamzíka, v lesoch Tribeča medveďa či vlkov. Nedávno zaznamenali na Zobore ďalšieho zvieracieho obyvateľa, bobra. Zahliadnuť ho mala turistka počas prechádzky so psom.

Zobor nie je prekážkou

Možno ste si viacerí kládli otázku, ako sa bobor dostal až na Zobor? „Bobor pri kolonizovaní krajiny väčšinou využíva riečnu sieť. To však neznamená, že by preňho bola hornatina neprekonateľnou prekážkou, jednoducho prejde sedlom na druhú stranu hrebeňa, o čo zrejme išlo i pri tomto náleze,“ vysvetlil na stránke CHKO Ponitrie strážca Viktor Mlynek.

Prírodný vodohospodár

Strážca prírody zároveň vyvrátil možnú domnienku, že by bol bobor, vďaka výskytu v meste, premnožený. Naopak, tento zákonom chránený hlodavec môže byť v prírode užitočným pomocníkom.

„Bobor je akýsi prírodný vodohospodár a krajinný architekt. Pomáha zadržiavať vodu v krajine, čo je v obdobiach sucha veľmi dôležité. Literatúra uvádza, že každý dospelý bobor sa podieľa na odstraňovaní sedimentov z vody, a to v množstve až do 700 kg ročne,“ vyzdvihol strážca Viktor Mlynek.

Pár faktov

Srážca prírody na sociálnej sieti ešte uviedol pár zaujímavých faktov o bobroch. Podľa jeho slov, je bobor najväčším európskym hlodavcom a druhým najťažším hlodavcom na svete. „Môže merať až jeden meter a vážiť takmer tridsať kilogramov. Väčšinu života trávi vo vode a pod jej hladinou dokáže vydržať až pätnásť minút. Bobor je bylinožravec a v žiadnom prípade neloví ryby, ako si to poniektorí myslia,“ dodal Viktor Mlynek pre stránku CHKO Ponitrie, s tým, že na Slovensku by ich malo žiť okolo sedemsto.

Foto: ilustračné

Bobor na prechádzke Nitrou
7
Galéria
Zdroj: Stráž prírody v Nitre
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM