Lucia Lauková Správy

FOTO: Bobor sa udomácnil v mestskom parku na Sihoti, prezradili ho popadané stromy

Prítomnosť bobra si v mestskom parku na Sihoti v Nitre všimli okrem ochranárov aj návštevníci. Dáva o sebe vedieť jasným signálom.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Bobor sa udomácnil v mestskom parku na Sihoti, prezradili ho popadané stromy
14
Galéria
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Mestský park na Sihoti v Nitre má nového obyvateľa. Je ním bobor, ktorého na území Slovenska vyhubil človek ešte niekedy na konci 19. storočia. Po tomto vyhubení prenikli prvé bobry na naše územie v 90. rokoch po riekach Váh, Nitra a Žitava. „V nitrianskom mestskom parku, na jazierku Sihoť sa tiež usádzajú bobry. Ich výskyt monitorujeme od prvej polovice mesiaca november t. r.,“ povedal Viktor Mlynek.

Do Nitrianskeho parku však zavítal pravdepodobne po prvýkrát. „Nemáme vedomosť, že v minulosti sa na vodných plochách v Nitrianskom parku nachádzali bobry. Ich výskyt na danom mieste však nie je neobvyklý,“ informoval nás Viktor Mlynek.

Monitorujú ho aj v okolí

Výskyt bobra na našom území je monitorovaný správou CHKO Ponitrie. Všetko naznačuje tomu, že bobor v Nitrianskom parku nie je v našom okolí jediným jedincom. Ochranárom však záleží na jeho prinavrátení do krajiny a preto miesta, kde sa bobry najnovšie usadili nechcú prezradiť.

Signál pre iných bobrov

Názor na bobrov sa líši od ochranárov po obyčajných ľudí. Niektorí v ňom vidia významného pomocníka, ktorý pomáha udržať vodu v krajine. Iní doslova škodcu, ktorý v priebehu chvíle dokáže zničiť dreviny vo svojom okolí. To však patrí k typickým prejavom bobrov. „Ohlodávanie stromov na jazierku môže byť signálom, že bobor hľadá partnerku. Keď nerobí hať, tak takýmto spôsobom dáva ďalším bobrom na vedomie, že je tu,“ upresnil Viktor Mlynek. Na svoju prítomnosť však bleskovou rýchlosťou upozorní skôr verejnosť.

Riešením je oplotenie

Bobra a aj jeho prejavy musíme v našej krajine rešpektovať pretože je zákonom chránený. Ako nám potvrdil Viktor Mlynek, o presťahovaní bobra na inú lokalitu sa momentálne neuvažuje. Mestu však navrhli ako ochrániť stromy. „Riešením je aj oplotenie stromov, čím sa dá zabrániť bobrom prístupu k nim,“ uviedol Viktor Mlynek. Takýto materiál však musí odolať pokusom bobrov o prienik. „Pri správnom oplotení je možno očakávať dlhodobú účinnosť. Túto činnosť bude zabezpečovať mesto Nitra,“ prezradil Viktor Mlynek.

Popadané dreviny

Podľa slov Viktora Mlyneka je rozumnejšie neodstraňovať už popadané dreviny, ktoré neohrozujú bezpečnosť ľudí a majetku. „Keby sa tieto dreviny vyťažili, bobry budú mať potrebu ohrýzať a spúšťať iné, pokiaľ neuspokoja svoje potravné nároky,“ dodal Viktor Mlynek.

Pozrite si fotografie po nasťahovaní bobra do Mestského parku na Sihoti v Nitre!

FOTO: Bobor sa udomácnil mestskom parku na Sihoti, prezradili ho popadané stromy
14
Galéria
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM