Lucia Lauková Správy

Nitra na dvoch kolesách: Blíži sa cykloprehliadka po stopách siedmich pahorkov

V rámci osláv Svetového dňa cestovného ruchu sa môžete tešiť na zaujímavú cykloprehliadku. Trasa je určená pre zdatnejších cyklistov.

Ilustračný obrázok k článku Nitra na dvoch kolesách: Blíži sa cykloprehliadka po stopách siedmich pahorkov
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Nitra v spolupráci s Katedrou manažmentu kultúry a turizmu Filozofickej fakulty UKF v Nitre, Nitrianskou organizáciou cestovného ruchu a o.z. Rozbicyklujme Nitru organizuje už po 14-krát podujatie Svetový deň cestovného ruchu.

Témou tohtoročných osláv je „Nitra na siedmich pahorkoch“. „Panorámu Nitry tvorí sedem pahorkov, kde sa týči vrch Zobor, Nitriansky hrad, Vŕšok, Kalvária, Borina, dražovský kopec spolu s Martinským vrchom,“ uvádzajú organizátori.

V rámci osláv sa bude v sobotu 28. septembra konať cykloprehliadka. Štartuje sa o 13.00 h. „Spoločne so sprievodcom sa na bicykloch prevezieme po niektorých zo siedmich pahorkov,“ pozývajú organizátori.

Trasa cykloprehliadky

Trasa sa začína pred Turistickým informačným centrom Nitra, pokračuje cez Kupeckú ulicu na Vŕšok, kde bude nasledovať krátky výklad o Vŕšku. Späť sa cyklisti vrátia cez Kupeckú ulicu a Svätoplukovo námestie na hradný vŕšok do areálu hradu.

O 13.30 prebehne krátky výklad o hradnom vŕšku. Zdatnejší cyklisti môžu pokračovať smerom na Zoborský kláštor, ostatní – späť cez hradný kopec, na Župné námestie, cez Jesenského ulicu až na MHD zastávku pri mestskom parku. Cyklobus premáva na linke C35 s odchodom o 14.17 smerom na Zobor. Kapacita je obmedzená na 25 osôb plus bicykle.

O 14.30 po vystúpení z cyklobusu bude na programe virtuálna prehliadka Zoborského kláštora so sprievodcom. Možnosťou bude aj individuálne pokračovanie cyklotrasou do Dražoviec

Kláštor aj kasárne

O 15.45 trasa pokračuje od Zoborského kláštora smer mesto cez Kláštorskú ulicu, Dražovskú cestu cez prechod pre chodcov až do areálu bývalých kasární Martinský vrch, kde bude o 16.15 pripravený krátky výklad o areáli bývalých kasární. Cez Zoborský most sa vrátite späť na Svätoplukovo námestie.

Trasa je podľa organizátorov určená pre zdatnejších cyklistov a neodporúča sa pre rodiny s deťmi. „Na cykloprehliadku odporúčame si vziať vlastný bicykel a bezpečnostné prvky (helma). V prípade zlého počasia zmena programu vyhradená,“ dodávajú organizátori.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a In­stagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nitry a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM