Lucia Lauková Správy

Nitra bude mať so snehom viac práce: O zľadovatené chodníky sa musí postarať mesto

Od polovice novembra sa začalo zimné obdobie. Tento rok sa zmenil zákon, ktorý nariaďuje mestám novú povinnosť.

Ilustračný obrázok k článku Nitra bude mať so snehom viac práce: O zľadovatené chodníky sa musí postarať mesto
Zdroj: TASR

Na zimnú sezónu 2018/2019 má Nitra k dispozícii tri veľké a šesť malých sypačov a tri traktory z čoho dva sú na pluhovanie a posyp a jeden slúži ako snežná fréza a posyp. Na odvoz a nakladanie snehu má mesto k dispozícii 4 stroje. Na posyp má Nitra uskladnených 300 ton soli a 500 ton drviny.

Údržba chodníkov po novom

Od mája tohto roku sa podľa zákona už nemusia ľudia pri svojich nehnuteľnostiach starať o schodnosť chodníkov pokiaľ je na nich sneh alebo ľad. Po novom totiž platí, že „závady v schodnosti miestnych komunikácií určených pre chodcov alebo v schodnosti chodníkov sú bez prieťahov povinní odstraňovať správcovia miestnych komunikácií,“ uvádza sa v Operačnom pláne zimnej údržby v Nitre.

Výnimkou majú byť chodníky, kde je znemožnený prejazd mechanizmov zle zaparkovanými vozidlami, dopravnými zariadeniami alebo napríklad aj zvislými dopravnými značkami. „Zimná údržba je vykonávaná na tých úsekoch chodníkov, ktoré sú v správe Mesta Nitry,“ uvádza radnica v dokumente.

Cesty podľa dôležitosti

O zjazdnosť chodníkov i ciest platí podľa radnice poradie dôležitosti. V prvom rade má byť postarané o cesty, po ktorých je smerovaná mestská hromadná doprava, ďalej prístupové komunikácie k zdravotníckym zariadeniam a prístupové komunikácie k mestským jasliam a k materským školám, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Nitry.

Ostanú bez chemického posypu

Niektoré komunikácie však z dôvodov ochrany životného prostredia budú bez chemického posypu. Spolu ide približne o 5,6 km ciest v Nitre. Medzi komunikácie bez chemického posypu patria cesty v časti Staré letisko ohraničené ulicami Hodžova, Wilsonovo nábrežie od Chalupkovej až po slepú ulicu a Parková zóna. Udržiavané budú iba pluhovaním a to tak, aby nebola na vozovke vrstva neujazdeného snehu vyššia ako 3 cm. V prípade poľadovice alebo nadmernej šmykľavosti bude robený posyp drvinou.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM