Lucia Lauková Správy

Jaguar zaplatí za rok do mestskej kasy Nitry vyše pol milióna eur na daniach

Mestská kasa si vďaka automobilke Jaguar Land Rover v Nitre prilepší. Na daniach zaplatí závod cez pol milióna eur.

Ilustračný obrázok k článku Jaguar zaplatí za rok do mestskej kasy Nitry vyše pol milióna eur na daniach
Zdroj: TASR

Radnica už pozná sumu, ktorú prinesie do mestskej kasy nová automobilka Jaguar Land Rover v Nitre. Materiál, v ktorom sa suma spomína, bol predložený v súvislosti s prenesením viacerých objektov do správy mesta Nitra, ktoré boli vybudované popri megainvestícii v priemyselnom parku. Ide prevažne o komunikácie a chodníky.

„Podľa vedúceho odboru miestnych daní a poplatkov príjem z dani nehnuteľnosti za rok 2019 predstavuje 520-tisíc eur, vypočítanej na základe predloženej informácie,“ uvádza sa v materiáli.

Náklady na údržbu

V prípade prevzatia objektov do správy mesta, musí radnica zabezpečiť aj ich údržbu. Celkové odhadované náklady na zimnú údržbu budú podľa dokumentu 200-tisíc eur. V tomto prípade by mesto malo zabezpečiť aj nákup novej techniky, ktorá by slúžila nielen pre strategický park, ale aj pre mesto. Podľa návrhu by sa náklady na novú techniku vyšplhali spolu na 615-tisíc eur.

Poslanci nesúhlasili

Mestskí poslanci však prenesenie navrhovaných objektov vybudovaných pre Jaguar do správy a majetku mesta neschválili. Napriek tomu podľa primátora, bude musieť mesto zo zákona niektoré komunikácie vziať do správy. Podľa slov Jozefa Dvonča sa napríklad cesta I. triedy v mestskej časti Dražovce mení na miestnu komunikáciu. „Logicky o túto miestnu komunikáciu sa budeme musieť starať,“ tvrdí Jozef Dvonč.

Materiál by mala radnica upraviť o objekty, ktoré zo zákona musí prebrať mesto alebo vyšší územný celok. „Ten tam preberá asi 5,8 kilometra ciest, hlavne pre nákladnú dopravu popri rieke,“ dodal nitriansky primátor.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM