Lucia Lauková Správy

Nemocnica v Nitre otvorila chránenú dielňu: V sklade s bielizňou zamestnáva 4 ľudí

V najstaršej budove areálu Fakultnej nemocnice v Nitre sa podarilo zriadiť chránenú dielňu. Pracujú v nej štyria zamestnanci.

Ilustračný obrázok k článku Nemocnica v Nitre otvorila chránenú dielňu: V sklade s bielizňou zamestnáva 4 ľudí
Zdroj: TASR

Od polovice septembra 2018 sa v jednej z historického hľadiska najstaršej budove areálu FN Nitra podarilo zriadiť chránenú dielňu – sklad bielizne. Informovala nás o tom hovorkyňa Fakultnej nemocnice v Nitre, Tatiana Timková.

Vnútorné riešenie objektu, podľa slov hovorkyne nemocnice, svojim technickým a typologickým riešením v plnej miere vyhovuje požiadavkám pre prácu ľudí so zdravotným znevýhodnením. „V súčasnej dobe sú v chránenej dielni zamestnaní 4 zamestnanci, z toho sú 2 zdravotne znevýhodnení,“ uviedla Timková.

Práce vykonávané v sklade s bielizňou sú zaradené do 1. stupňa ako ľahšie obslužné práce, zodpovedajúce pracovnej pozícii sanitár a robotník, kde nemocnica eviduje najväčšiu fluktuáciu pracovníkov a nízky záujem uchádzačov o prácu. „Zaradenie ľudí so zdravotným znevýhodnením do pracovného procesu považujeme za prospešné pre obe strany,“ dodala hovorkyňa nemocnice, Tatiana Timková.

Podľa hovorkyne nemocnice je vytváranie pracovných podmienok pre zamestnanca so zdravotným znevýhodnením často špecifické. „Pracovnú dobu a tempo práce je nutné individuálne prispôsobiť možnostiam daného hendikepovaného jednotlivca. Aj preto sú pre zamestnávanie takých osôb najvhodnejšie chránené pracoviská alebo chránené dielne,“ konštatuje hovorkyňa FN Nitra, Tatiana Timková.

Chránené dielne sú určené predovšetkým na pracovné uplatnenie občanov so zdravotným postihnutím, ktorým zamestnávateľ nemôže poskytnúť vhodné zamestnanie na iných pracoviskách. „Na Slovensku je spolu vyše 5-tisíc chránených dielní, kde pracuje okolo 11-tisíc rôzne zdravotne postihnutých ľudí,“ prezradila hovorkyňa nitrianskej nemocnice.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM