Lucia Lauková Rôzne

Keď rozhodujú sekundy: Sanitár Peter (29) píše príbehy z prostredia nemocnice v Nitre

Peter pracuje vo svojom rodnom meste ako sanitár. Silné chvíle z prostredia nitrianskej nemocnice, ktoré by otriasli nejedným človekom, rozpísal na papier.

Ilustračný obrázok k článku Keď rozhodujú sekundy: Sanitár Peter (29) píše príbehy z prostredia nemocnice v Nitre
Zdroj: TASR

Od začiatku tohto roka pracuje Peter Lavo ako sanitár vo Fakultnej nemocnici v Nitre. Silné momenty, ktoré zažil v prostredí nemocnice svojho rodného mesta, ho inšpirovali k napísaniu troch kníh.

Ako sám hovorí, napriek tomu, že nemá zdravotnícke vzdelanie, práca v nemocnici ho baví. „Každú chvíľu iní pacient, iný príbeh, iný osud,“ vraví sanitár Peter.

Silné ľudské príbehy

Emočne náročných chvíľ zažije nemocničný personál mnoho. Svoje o tom vie aj Peter, ktorý v nitrianskej nemocnici zažil a videl viac ako by bežný človek ustál. „Najsilnejšie momenty z práce na urgentnom príjme sa týkali väčšinou mladých ľudí pod vplyvom alkoholu alebo drog, alebo mladých ľudí, ktorým diagnostikovali rakovinu a videl som ako trpia. Ich stav si vyžadoval nonstop starostlivosť príbuzných alebo lekárov,“ vymenúva Peter.

„Taktiež bol silný moment, keď prišiel pacient s bolesťami hlavy a vracaním a na popise z CT vyšetrenia som, skôr ako to vedel pacient, videl, že je za tým nádor na mozgu. On si možno myslel, že má len migrénu alebo závrate. Prechádzal som okolo neho, nemohol som nič povedať, ešte aj príbuzný sa pýtali, ako je na tom, či sa už vie, čo sa mu stalo…potom im to samozrejme lekári vysvetlili a povedali o čo ide,“ pokračuje Peter.

Prvá služba

Spomína aj na prípady v prvej službe na urgentnom príjme v Nitre. „Mladík pod vplyvom drog, ktorého muselo držať šesť policajtov z Pohotovostnej motorizovanej jednotky, alebo resuscitáciu muža, ktorý mal okolo 45 rokov a cestou na vyšetrenie sa mu zastavilo srdce. Museli sme zahájiť resuscitáciu, našťastie sa obnovil fyziologický rytmus,“ opisuje prípady z nitrianskej nemocnice sanitár Peter.

Pri písaní strávil 4 dni v záchranke

V roku 2015 vyšla sanitárovi Petrovi z Nitry prvá kniha s názvom Tiesňové volanie opisujúca prácu na záchranke, v ktorej aj sám, ako pozorovateľ, strávil 4 dni. Vlani vydal knihu z prostredia urgentného príjmu a tento rok rodákovi z Nitry vyjde, podľa jeho vlastných slov, asi posledná kniha zo zdravotníckeho prostredia. V nej sa zameral na prácu záchranárov na operačnom stredisku záchrannej služby tzv. dispečingu, kde sa prijímajú a riešia hovory na linku 155. Práve tam sa totiž rozhoduje o vážnosti stavu a vyslaní záchranky.

Vo svojich knihách opísal mladý sanitár celý proces od prijatia hovoru, cez vyšetrenie pacienta u neho doma až po odovzdanie v nemocnici. „Každou knihou som sa snažil ukázať jadro práce či už na záchranke, na urgentnom príjme alebo dispečingu záchranárov aby to bolo poučné pre študentov záchranárov, ale aby aj laici videli ako je daná práca náročná že je to komplex prednemocničnej zdravotnej starostlivosti a ani jedna časť by nefungovala bez tej druhej,“ dodáva Peter.

Svoju poslednú knihu Život na linke 155 pokrstí Peter Lavo, rodák z Nitry tento rok v novembri. Krstnou mamou jeho tretieho diela bude herečka Dominika Richterová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM