Lucia Lauková Správy

Nedostatok rúšok trápi aj okolité obce: Za šijací stroj si sadla aj starostka

S výrobou rúšok pomáha každý, ako vie. V dedine pri Nitre sa do práce pustili šikovné ženy na čele so starostkou obce.

Ilustračný obrázok k článku Nedostatok rúšok trápi aj okolité obce: Za šijací stroj si sadla aj starostka
9
Galéria
Zdroj: TASR

Rúška sú momentálne vzácny artikel a kto ich nemá, musí si ich vyrobiť. Do práce sa pustili ľudia v mestách, ale aj na dedinách. Nešijú ich len pre seba, ale ja pre ostatných.

Na sociálnych sieťach je mnoho príkladov, ako si ľudia navzájom pomáhajú. Jeden sme našli aj v obci Ivanka pri Nitre, kde si za šijací stroj sadla aj starostka.

„Snažíme sa všetci pomôcť, ako vieme a robíme opatrenia, aby boli naši občania chránení a zodpovední,“ hovorí hneď v úvode starostka Ivanky pri Nitre Jana Maršálková.

Mnohí idú príkladom už len tým, že rúška na verejnosti nosia, alebo si ich sami vyrobia či podarujú. Kto nevie rúško vyrobiť pomáha s nákupom.

Šije aj starostka

Do práce sa pustila aj starostka neďalekej obce. „Keď som v piatok a v sobotu sledovala nárast chorých a opakované výzvy lekárov, aby sme nosili rúška a nemusia to byť originál rúška z lekárne, ale stačia aj z domácej výroby, tak som v sobotu vybrala svoj šijací stroj a pustila som sa do práce. Za víkend som ušila cca 30 ks pre svoju rodinu, susedov a v pondelok som zobrala do práce kolegom,“ prezradila starostka obce Ivanka pri Nitre.

Dodáva, že hoci je úrad pre verejnosť zatvorený, zamestnanci obecného úradu robia všetko pre to, aby občanom pomohli. „Patrí im moja veľká vďaka,“ povedala starostka.

Iniciatívu prevzali aj miestne ženy, ktoré vedia šiť. Podľa starostky sa viaceré ponúkli, že pomôžu so šitím rúšok. Na úrade sa snažia zabezpečiť materiál, aby mali z čoho šiť. „Pomoc ponúkla aj poslankyňa, ktorá vie šiť,“ dodala starostka Jana Maršálková.

Výzvu pre šikovné ženy, ktoré by chceli šiť rúška, vrátane oznamu o prijatých opatreniach, si môžu v miestnom rozhlase vypočuť dvakrát do dňa.

Spoločnými silami

„Takže šijeme všetci, ktorí vieme a chceme pomôcť. Je podstatné, aby si rodina a susedia navzájom pomohli. Je to zložitá situácia pre všetkých, ale verím, že to zvládneme. Ja a moji kolegovia sa snažíme pomôcť a ako sa dá,“ konštatuje starostka Maršálková.

Pomoc ponúkli aj sestry z kláštora v Ivanke pri Nitre. „Majú záujem pomôcť starším a osamelým seniorom. Všetkých seniorov, ktorí sú organizovaní v jednote dôchodcov bude postupne telefonicky oslovovať vedúca jednoty dôchodcov, aby zistila, či majú zabezpečené rúško,“ prezradila Maršálková.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Bez rúška ani na krok: Známe tváre z Nitry idú príkladom! FOTO
9
Galéria
Zdroj: Miroslav Kováčik
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM