Lucia Lauková Kultúra

Návrat klasiky: Tisícročná včela sa dočká obnovenej premiéry na doskách DAB v Nitre

V týchto dňoch začal realizačný tím muzikálu Tisícročná včela pracovať na obnovenej premiére. Diváci sa jej dočkajú tento rok.

Ilustračný obrázok k článku Návrat klasiky: Tisícročná včela sa dočká obnovenej premiéry na doskách DAB v Nitre
20
Galéria
Zdroj: TASR

Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre uvedie obnovenú premiéru muzikálu pôvodného slovenského muzikálu Tisícročná včela. Divadlo ju na svojom javisku po prvýkrát uviedlo 15. novembra 2013. O tri roky neskôr ju pre nasadenie muzikálu Povolanie pápež z repertoáru dočasne stiahlo.

Libreto podľa románu spisovateľa Petra Jaroša napísal Martin Kákoš, ktorý hru aj režíruje. Spoluautormi muzikálu sú aj Kamil Peteraj a Vašo Patejdl. Hudobné naštudovanie má na starosti Július Selčan. „Inscenácia Tisícročná včela má určite stále svoj potenciál a my sme čakali na príležitosť, kedy by sme ju mohli znova obnoviť. Zdalo sa nám vhodné obnoviť ju práve na budúcu 70. jubilejnú sezónu, ktorú práve týmto titulom otvoríme. Je to slovenský pôvodný titul vytvorený pre naše divadlo, je to celosúborový muzikál, ktorý je u našich divákov žiadaný. Obnovenú premiéru Tisícročnej včely máme naplánovanú na 14. septembra 2019,“ skonštatoval riaditeľ DAB Jaroslav Dóczy.

Práce odštartovali

Realizačný tím muzikálu Tisícročná včela začal na obnovenej premiére pracovať už v týchto dňoch. „Ja som samozrejme veľmi rád, že sa po troch rokoch vraciame k tomuto projektu. Tisícročná včela bola aj pre mňa, ako autora libreta a režiséra, príležitosť stretnúť sa s týmto veľkým dielom slovenskej literatúry a bola to veľmi príjemná práca. Po tých troch rokoch, kedy Tisícročná včela spala tým včelím spánkom niekde v úli sa znovu vráti do divadla a prinesie divákom to, čo už pri svojom prvom uvedení, takže som presvedčený, že na toto predstavenie budú radi chodiť,“ povedal Kákoš.

Okrem rôznych technických úloh či obnovy scénickej výpravy sa bude tvorivý tím musieť zaoberať aj hereckým obsadením muzikálu. Okrem konkurzu na detské postavy, prípadne tanečníkov, sa budú riešiť aj herecké roly.

„Pomery v divadle sa po rokoch pomenili, mnohí herci odišli, prišli noví herci, takže budeme musieť hľadať nové obsadenie a optimálne riešenia. Bude to proces, počas ktorého si budú herci svoje podstavy oživovať a s tými novými účinkujúcimi budeme ich postavy skúšať. Som rád, že vo viacerých titulných rolách zostanú pôvodní herci a približne polovica bude obsadená novými interpretmi. Pre režiséra je to niekedy problém, pretože má zafixovanú predstavu toho pôvodného naštudovania a predchádzajúcich predstaviteľov. Ale každý herec je iný, má inú tú hereckú dušu, takže si budem musieť ako režisér zvykať na iných interpretov, ktorý budú svoje postavy hrať určite inak ako tí pred nimi,“ povedal Kákoš.

Návrat hercov

Podľa Dóczyho bude obnovenie premiéry muzikálu Tisícročná včela dobrou príležitosťou na návrat zrelej generácie hercov na javisko DAB. „Takže sa vrátime o pár rokov naspäť, kedy tu hviezdil Marián Slovák, pani Eva Večerová, Ján Grešo, Gabriela Dolná a sme radi, že im môžeme dať túto príležitosť. Je to zároveň aj príležitosť oživiť hudbu Vaša Patejdla. Nitrianski diváci okrem toho majú radi muzikály, takže na budúcu jubilejnú 70. sezónu im ponúkneme dva. Okrem inscenácie Povolanie pápež to bude aj Tisícročná včela,“ dodal Dóczy.

V galérii si pozrite fotografie premiéry muzikálu z roku 2013!

Návrat klasiky: Tisícročná včela sa dočká obnovenej premiéry na doskách DAB v Ni
20
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM