Samospráva

Napätie medzi vedením Nitry a poslancami rastie: Časť z nich žiada odvolanie prednostu

Časť mestských poslancov žiada od primátora Nitry, aby odvolal súčasného prednostu Martina Horáka. Považujú ho za neschopného riadiť úrad.

Ilustračný obrázok k článku Napätie medzi vedením Nitry a poslancami rastie: Časť z nich žiada odvolanie prednostu
Zdroj: Facebook.com/Ozbrojené sily SR

Svoj postoj vyjadrilo nedávno 15 poslancov hromadným odchodom z rokovacej sály. Reagovali, tak na vyhlásenie porady klubov pred hlasovaním. Nesúhlas na ďalšom zasadnutí vyjadrila táto časť poslancov aj písomne. Teraz žiadajú odvolanie prednostu úradu Martina Horáka.

Mestské zastupiteľstvo v Nitre na stredajšom rokovaní odporučilo primátorovi mesta Nitra odvolať Martina Horáka z funkcie prednostu Mestského úradu v Nitre.

Dôvody poslancov

Skupina poslancov týmto krokom podľa poslanca Miloša Dovičoviča, ktorý návrh na zasadnutí mestského zastupiteľstva predniesol, reaguje na neudržateľnú situáciu a stav, v ktorom sa podľa nich už dlhodobo nachádza Mestský úrad v Nitre.

Návrh na uznesenie získal v hlasovaní väčšinovú podporu. Pod návrh sa podpísali poslanci Ján Greššo, Peter Oremus, Adriana Filipová, Pavol Varga, Štefan Štefek, František Hollý, Pavol Obertáš, Miroslav Gut, Marta Rácová, Petra Ajdariová, Peter Košťál, Janka Buršáková, Ladislav Turba, Miloš Dovičovič a návrh podporil aj Jozef Slíž.

Prednostovi úradu vyčítajú „neschopnosť viesť a riadiť Mestský úrad v Nitre, tak ako mu to ukladá zákon, rokovací poriadok a organizačný poriadok Mestského úradu v Nitre“.

„Činnosť útvarov je nekoordinovaná a chaotická. Podklady na rokovanie Mestského zastupiteľstva sú opakovane predkladané bez dostatočného odborného odôvodnenia a nekompetentne, čo spôsobuje sústavné nedorozumenia pri prerokovávaní predkladaných materiálov a prijímaní uznesení Mestského zastupiteľstva. Martin Horák nedokáže adekvátne odpovedať na pripomienky a otázky poslancov, čím im znemožňuje plnohodnotne vykonávať mandát poslancov a zastupovať občanov,“ napísali poslanci v odôvodnení.

Rozhodnutie je na primátorovi

Vymenovanie, ale aj odvolanie prednostu je v rukách primátora. Marek Hattas dal vo svojom vyjadrení najavo, že na odvolanie Martina Horáka z funkcie nevidí dôvod.

„Už aj priamo na rokovaní som povedal, že prednosta mestského úradu Martin Horák má moju plnú podporu,“ povedal pre nitra.dnes24.sk primátor Marek Hattas.

Za jeho prácou podľa primátora stoja konkrétne výsledky. „Napríklad nová MHD, ktorú sme zabezpečili najväčším tendrom v histórii Nitry v celkovej hodnote 130 miliónov eur. Vďaka transparentnej súťaži sme tak mestu ušetrili minimálne milión eur ročne a obyvateľom sme priniesli kompletnú výmenu všetkých autobusov za moderné a komfortné vozidlá,“ uviedol primátor.

„Práca prednostu a úradu, ktorý riadi, priniesla tomuto mestu milióny z eurofondov, napríklad len v zelených projektoch sa Nitre podarilo získať 5,6 milióna eur na Starý park, ďalších 700-tisíc eur na revitalizáciu hradného kopca a takto by som mohol pokračovať aj ďalej. Zastavili sme hazard v meste, tam, kde boli herne, obyvatelia dnes vidia kaviarne (Staré mesto), fitnes centrá (Chrenová), alebo potraviny (Staré mesto),“ pokračuje.

Podľa primátora ukázal prednosta Martin Horák svoje schopnosti aj ako krízový manažér. „S obrovským nasadením pomáhal chrániť obyvateľov Nitry tým, že zabezpečoval niekoľko kôl testovania celého mesta v čase, kedy tu zúrila najtvrdšia vlna pandémie, neskôr zabezpečoval, aby sa ľudia vo všetkých mestských častiach mohli nechať zaočkovať a teraz sa zapája do koordinovania krízy súvisiacej s vojnou u našich susedov,“ priblížil primátor.

„Výsledky, ktoré má mesto Nitra za sebou, sú najlepšiu odpoveďou na politikárčenie opozície. Kým niektorí politikárčia, pretože sa blížia voľby, my tu pracujeme a verím, že obyvatelia to na rozdiel od opozície vnímajú,“ dodal na záver primátor Nitry Marek Hattas.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM