Samospráva

Ceny energií trápia aj Nitranov: Pomôcť im má trištvrte milióna eur z mestskej kasy

Obyvateľom Nitry by so stúpajúcimi cenami energií mohlo pomôcť aj mesto. Radnica teraz musí vyčleniť peniaze z mestského rozpočtu.

Ilustračný obrázok k článku Ceny energií trápia aj Nitranov: Pomôcť im má trištvrte milióna eur z mestskej kasy
Zdroj: Dnes24.sk

Nitrianska radnica musí nájsť vo svojom rozpočte 769 320 eur. Podľa poslaneckého návrhu majú byť použité pre obyvateľov mesta na kompenzáciu zvýšených nákladov domácností pri platbách za energie. Mestské zastupiteľstvo v stredu tesnou väčšinou návrh dvojice poslancov schválilo.

V prijatom uznesení sa uvádza, že viac ako trištvrte milióna eur má byť určeného na „čiastočné zmiernenie negatívnych dosahov radikálneho nárastu ceny tepla a teplej úžitkovej vody“.

Desať eur „na hlavu“

Samotná suma 769 320 eur vznikla jednoduchým vynásobením počtu obyvateľov Nitry desiatimi. Autori návrhu, poslanci Miloš Dovičovič a Ján Greššo, v dôvodovej správe uviedli, že navrhujú vyčleniť desať eur na každého obyvateľa mesta.

Schváleniu uznesenia predchádzala v mestskom zastupiteľstve búrlivá diskusia. Podľa viacerých mestských poslancov šlo o populistický návrh, ktorý súvisí s blížiacimi sa komunálnymi voľbami. Ako pripomenuli, jednorazová desaťeurová pomoc pri platbe za drahé energie znamená pre jedného človeka približne 83 centov na mesiac.

Prečítajte si tiež

Návrhu vyčítali, že zaťaží mestský rozpočet, no v reálnom živote ľuďom nepomôže. Pripomenuli tiež, že pomoc bude neadresná a peniaze od mesta dostanú aj tí, ktorí na ne nie sú odkázaní. Podľa primátora Mareka Hattasa ide o „helikoptérové“ rozdávanie peňazí bez väčšieho efektu.

Vyčlenenie peňazí

Autori návrhu materiál obhajovali tým, že rieši predovšetkým vyčlenenie financií v mestskom rozpočte, ktoré sa neskôr môžu adresne rozdeliť konkrétnym cieľovým skupinám. Ďalší poslanci im však pripomenuli, že v uznesení sa jasne uvádza, že peniaze sú určené „pre všetkých obyvateľov s trvalým pobytom v Nitre“.

„Áno, je to tam napísané, aby bolo jasné, ako sme k výslednej sume prišli, že sme počet obyvateľov mesta vynásobili desiatimi eurami. My tie peniaze navrhujeme vyčleniť, ale nie automaticky poslať každému obyvateľovi desať eur,“ vysvetľoval svoj poslanecký návrh Greššo.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM