Lucia Lauková Správy

Na UKF odštartovala XXL Akadémia: Určená je osobám so zdravotným znevýhodnením

XXL Akadémia sa snaží umožniť vzdelávanie všetkým, s rešpektovaním rôznorodosti potrieb každého človeka. Potrvá do 29. júna.

Ilustračný obrázok k článku Na UKF odštartovala XXL Akadémia: Určená je osobám so zdravotným znevýhodnením
Zdroj: TASR

Na Univerzite Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre sa začal v pondelok 25.6. vzdelávací projekt XXL Akadémia, ktorý potrvá do 29. júna. Určený je klientom zo zariadení sociálnych služieb (ZSS) v zriaďovateľskej pôsobnosti Nitrianskeho samosprávneho kra­ja.

V tomto ročníku budú medzi študentov zaradené aj osoby so špeciálnymi potrebami z komunity mesta Nitra. „Stratégiou vzdelávania je odstrániť rozdiely medzi jednotlivcami so zdravotným znevýhodnením a umožniť im rozvíjať svoje schopnosti v maximálnej možnej miere,“ uviedla Ivona Fraňová z UKF.

Ako pripomenula, v rámci projektu sa snažia umožniť vzdelávanie všetkým, s rešpektovaním rôznorodosti potrieb každého človeka. „Výučbou, prácou, aktívnou umeleckou činnosťou v akademickom prostredí ich pedagógovia podporia vo zvládaní činností každodenného života. Pomôžu im zvýšiť svoju samostatnosť a pripravia ich na praktický život v prirodzenom sociálnom prostredí,“ vysvetlila Fraňová.

Projekt organizovaný UKF, mestom Nitra a ZSS Klasov sa koná už po šiesty raz. Univerzita ním chce poukázať na to, že aj akademická pôda je vhodným miestom pre aktivizáciu osôb s rôznym typom a stupňom postihnutia a že odborníci z praxe sú profesionáli, ktorí dokážu akceptovať každého študenta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM