Lucia Lauková Správy

Vrátili sa na svoju alma mater. Po 50 rokoch si absolventi na pôde SPU obnovili titul

Na pôde SPU v Nitre sa po 50 rokoch stretli absolventi Vysokej školy poľnohospodárskej. Symbolicky si obnovili titul „inžinier“.

Ilustračný obrázok k článku Vrátili sa na svoju alma mater. Po 50 rokoch si absolventi na pôde SPU obnovili titul
Zdroj: TASR

V aule Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre si po 50 rokoch symbolicky obnovili titul „inžinier“ absolventi Vysokej školy poľnohospodárskej z roku 1968. Pred promočné kolégium svojej alma mater sa vrátilo 144 absolventov odborov fytotechnika, zootechnika, meliorácie, prevádzka a ekonomika, mechanizácia a trojročného špecializovaného inžinierskeho vysokoškolského štúdia.

Prevzali si zlaté diplomy

Zlaté diplomy si absolventi prevzali z rúk rektora univerzity Petra Bielika a dekanov príslušných fakúlt. "Pamätné zlaté diplomy opatrené pečaťou Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre sú vyjadrením úcty, vďaky a hlavne skutočnosti, že naša alma mater nezabúda na svojich absolventov, že je hrdá na ich prácu a na to, čo počas predchádzajúcich 50 rokov vytvorili v rôznych odvetviach poľnohospodárstva, potravinárstva, školstva, vedy, výskumu a iných postoch v rámci národného hospodárstva,“ vyjadril sa Bielik. K najúspešnejším absolventom školy z roku 1968 patria bývalý minister agrorezortu Peter Baco, bývalý rektor univerzity Miroslav Zima, významní vedeckí pracovníci Jozef Bulla či Jaroslav Antal.

Vysoká škola poľnohospodárska v Nitre

Bývalá Vysoká škola poľnohospodárska v Nitre vznikla v roku 1952. Na začiatku mala dve fakulty – Agronomickú a Zootechnickú. V roku 1996 bola Vysoká škola poľnohospodárska premenovaná na Slovenskú poľnohospodársku univerzitu v Nitre. V súčasnosti má univerzita šesť fakúlt.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM