Lucia Lauková Správy

Pred UKF vzniká nový oddychový priestor: Bude mať tvar škrupiny

Autorkou projektu je študentka Zsófia Karácsony, ktorá za svoj návrh získala Cenu rektora UKF. Zaujímavý nápad v sebe skrýva aj hlbšiu myšlienku.

Ilustračný obrázok k článku Pred UKF vzniká nový oddychový priestor: Bude mať tvar škrupiny
Zdroj: TASR

Pred Univerzitou Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre vyrastá nový výtvarný objekt, ktorý skrášli priestory pri hlavnej budove. Autorkou návrhu je študentka univerzity Zsófia Karácsony, ktorá zaň v roku 2017 získala Cenu rektora UKF.

Víťazný návrh

Jej projekt zvíťazil v študentskej súťaži, do ktorej sa vlani zapojilo päť študentov univerzity. Odborná porota napokon vybrala prácu Zsófie Karácsony, ktorá v tom čase bola študentkou druhého ročníka bakalárskeho štúdia v programe učiteľstvo výtvarného umenia a anglického jazyka a literatúry.

Škrupina vajíčka

Realizáciou výtvarného návrhu s názvom Inkubátor sa ujala skupina nadšencov pre architektúru zo spoločnosti KYSKA.architecs, s.r.o., pod vedením Martina Kýšku. „Výtvarný objekt v tvare škrupiny vajíčka, z ktorého sa práve vyliahol nový život, symbolizuje UKF v Nitre ako miesto, kde sa študenti pripravujú na svoju budúcnosť,“ uviedla Ivona Fraňová z UKF.

Multifunkčný priestor

Ako vysvetlila, realizáciou objektu vznikol nový multifunkčný priestor. Ponúkne atraktívnu oddychovú zónu a tvorí prepojenie s plochou, ktorej dominuje socha Konštantína Filozofa. „Objekt sa bude zároveň využívať ako veľkoplošný priestor na informovanie verejnosti o programoch a podujatiach pripravovaných na UKF v Nitre alebo ako minijavisko či miesto pre fotografovanie úspešných absolventov našej univerzity. Slávnostné odovzdanie výtvarného objektu Inkubátor bude v piatok 22. júna o 10. hodine,“ dodala Fraňová.

Foto: ilustračné

Zdroj: ukf.sk
Zdroj: ukf.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM