Lucia Lauková Rôzne Správy

Na tomto klzáku prekonal Šapošnikov národný rekord: Vo Francúzsku má repliku, VIDEO

Jeden z prvých klzákov na Slovensku, ktorý bol skonštruovaný v Nitre, má svoju lietajúcu kópiu. Model historického unikátu bol zostrojený vo Francúzsku.

Ilustračný obrázok k článku Na tomto klzáku prekonal Šapošnikov národný rekord: Vo Francúzsku má repliku, VIDEO
Zdroj: retroplane.net

Bezmotorové lietadlo Nitra 3, ktoré vzniklo pred 92 rokmi v Nitre má svoju zmenšenú repliku. V mierke 1:4 ju vyrobil Francúz Vincent Besançon. Lietadlo objavil v knihe Ladislava Vejvodu Bezmotorová letadla v Československu 1918 – 1939. Už na pohľad si tento klzák zamiluje každý milovník lietadiel. „Tento klzák predstavoval na svoju dobu revolučnú konštrukciu, a to najmä pre nezvyčajný tvar a umiestnenie krídel,“ píše senior nitriansky plachtár, Jozef Ott na webe gonzoaviation.

Neobyčajné lietadlo

Podľa knihy Ladislava Vejvodu bolo lietadlo Nitra 3 pripravované na tretí ročník národnej súťaže plachtových lietadiel na Zvičině 1925. Zalietané bolo v Nitre, pričom prejavilo neobyčajnú stúpavosť aj pri slabom vetre. „Pre nepriaznivé počasie na Zvičině nebolo možné túto vlastnosť uplatniť pri závodoch, v ktorých závere bola Nitra 3 spoločne s ďalšími lietadlami poškodená silnou víchricou,“ uvádza Ladislav Vejvoda vo svojej knihe.

Šapošnikovov rekord

Klzák Nitra 3 zostrojila skupina vojenských pilotov v Nitre, medzi nimi aj podporučík Šapošnikov. Podľa webu gonzoaviation, práve na klzáku Nitra 3 prekonal Šapošnikov vzdialenostný národný rekord. „Bolo to začiatkom jari 1925 na súťaži pri Brne, keď na klzáku Nitra III. preletel 1 714 metrov,“ uvádza web gonzoaviation.

Krídla v tvare holuba

Vďaka francúzskemu nadšencovi mohla opäť vzlietnuť replika tohto unikátu. Francúzsky modelár sa pustil do prác na vytvorení lietajúceho modelu ešte v roku 2012. Pri prezeraní modelu opísal historický vetroň na svojej stránke slovami: „…je to zriedkavý klzák veľmi veľkej originality“. Krídla pôvodného historického klzáku majú zaujímavý oblý tvar a pripomínajú krídla holubov. „Medzi zaujímavé detaily patria, nádherné zakrivené krídla, zakrivené koncové hrany, podvozok s 2 veľkými kolesami, zadné kormidlá v tvare plutvy rýb a nakoniec tvar trupu, ktorý sa vyvíja do tvaru diamantu,“ píše Vincent Besançon na svojom webe. Konštrukcia nie je z dreva, ako si pôvodne myslel, ale z kovu, čo modelárovi výrazne uľahčilo prácu.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM