Lucia Lauková Rôzne

Replika historického vetroňa očarila mladého pilota: Bol to jedinečný let, VIDEO

"Keď som sa pozrel okolo seba a videl som si pod nohami zem, pousmial som sa a mal som krásny pocit. Akoby som sa posunul v čase o pár desiatok rokov dozadu," opísal nevšedný zážitok len 18-ročný pilot Samuel Posluch.

Ilustračný obrázok k článku Replika historického vetroňa očarila mladého pilota: Bol to jedinečný let, VIDEO
Zdroj: Samuel Posluch

Samuel Posluch má len 18 rokov, od roku 2013 lieta v Slovenskom plachtárskom centre v Martine a pilotom vetroňov sa stal pred rokom. „Dá sa teda povedať že som čerstvý pilot s celkovým náletom na vetroňoch 125 hodín,“ povedal Samuel Posluch.

K lietaniu mal však blízko už od útleho detstva. „Keďže otec je bývalým vojenským pilotom vrtuľníkov a momentálne aj pilotom v leteckej záchrannej službe, tak som mal naozaj odkiaľ čerpať všetky informácie a odpovede na moje otázky o letectve. Ako osem-ročný som mal svoj prvý let na lietadle Z-142 (OM-MNQ) na leteckom dni v Ražňanoch už bohužiaľ s nebohým pilotom Róbertom Tuptom. Dodnes verím, že v ten deň bolo rozhodnuté čo chcem ďalej robiť, a to lietať!,“ opisuje prvé stretnutie s lietaním Samuel Posluch.

Repliku vyrobili v Nitre

Do Nitry sa vybral s kamarátom a pilotom Petrom Studeným zo Žiliny, ktorý mu navrhol polietanie na Honzovi. Samuel kamarátovu ponuku s nadšením prijal. „Keď sme prišli do hangáru k replike Z-23 Honza vzbudzovalo to vo mne najprv rešpekt z lietadla ako takého. Replika tohto vetroňa bola vyrobená v roku 1995 v Nitre pánom Jozefom Ottom, ktorý nám umožnil let na tomto krásnom historickom kúsku,“ uviedol Samuel Posluch.

Drevená konštrukcia

Ako opísal Samuel Posluch Z-23 je drevenej konštrukcie, kde trup je skriňovej konštrukcie a dvojnosníkové krídla taktiež z dreva obalené plátnom. „Vpredu sa nachádza sedačka, pri ktorej sú upínacie pásy a vpredu sú tri prístroje, a to rýchlomer, váriometer, ktorý ukazuje pilotovi vertikálnu rýchlosť stúpania (klesania) lietadla a výškomer. Pri pohľade na túto skromnú výbavu mi napadla pred štartom jediná myšlienka, a to aké jednoduché stačilo aby bolo lietadlo aby na ňom dokázali plachtiť,“ opisuje prvé dojmy Samuel Posluch.

Jedinečný let

Samuel Posluch si z Nitry odniesol nezabudnuteľný zážitok, ktorý sa hlboko vryl do jeho pamäte. Podrobne opísal, ako pocity tak aj samotný let na replike vetroňa. „Po rozjazde motorového lietadla, ktoré vyťahuje vetroň do vzduchu zo mňa opadol akýkoľvek strach alebo obavy. Ale rešpekt, pokora a úcta, ostáva ako aj pri všetkých ostatných letoch. Po odlepení som zacítil silný vietor, ktorý mi fúkal priamo do tváre.Také pocity pilot bezmotorového lietadla na dnešných vetroňoch, už nezažije. Hlavne preto bol tento let jedinečný,“ povedal Samuel.

Zem pod nohami

Motorové lietadlo vytiahlo mladého pilota do výšky 500 metrov nad letisko. Následne odopol lano vlečného lietadla od vetroňa. „Nastalo náhle spomalenie z rýchlosti 80 km/h na 60 km/h. Bol to pre mňa nepoznaný pocit, pretože to bolo úplne iné ako akékoľvek lietanie doteraz. Keď som sa pozrel okolo seba a videl som si pod nohami zem, tak som sa pousmial a mal som krásny pocit, akoby som sa posunul v čase o pár desiatok rokov dozadu,“ pokračuje Samuel.

Ako ďalej povedal Samuel Posluch pristátie bolo bez akéhokoľvek problému. „Honza lieta krásne na rýchlosti 70 km/h a po pristáti ma zalialo niekoľko neopísateľných pocitov z tohto neobyčajného letu,“ neskrýva nadšenie Samuel.

Na záver nášho rozhovoru dodal mladý pilot pochvalné slová aj na adresu nitrianskeho výrobcu repliky vetroňa. „Vyjadrujem obdiv a úctu ku konštruktérom, ktorí tento krásny lietajúci aparát vytvorili a pilotom, ktorí na týchto klzákoch začínali v dávnych dobách lietať. Týmto sa chcem ešte raz poďakovať pánovi Jozefovi Ottovi za túto príležitosť preletieť sa na Honzovi na letisku v Nitre. Tento let vo mne zanechal niekoľko úžasne krásnych pocitov, ktoré sa neopakujú tak často,“ dodal na záver Samuel Posluch.

Vetroň vyrobený v Nitre očaril mladého pilota: Bol to jedinečný let, VIDEO
3
Galéria
Zdroj: Samuel Posluch
Vetroň vyrobený v Nitre očaril mladého pilota: Bol to jedinečný let, VIDEO
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM