Lucia Lauková Správy

Modernizácia vykurovania v Nitre: Domácnosti by mali za teplo platiť menej, FOTO

Vykurovací systém na Klokočine a Dieloch prejde modernizáciou. V konečnom dôsledku by sa mala modernizácia prejaviť aj na nákladoch domácností na teplo.

Ilustračný obrázok k článku Modernizácia vykurovania v Nitre: Domácnosti by mali za teplo platiť menej, FOTO
5
Galéria
Zdroj: TASR

Nitrianska teplárenská spoločnosť (NTS) začala s modernizáciou vykurovacieho systému na sídliskách Klokočina a Diely v Nitre. V rámci prvej etapy prác bude prepojený centrálny zdroj vykurovania na Párovciach s plynovou kotolňou na Jurkovičovej ulici na Klokočine 1. Cena vygenerovaná v elektronickej dražbe predstavuje 650 000 eur bez DPH. Realizácia prác si vyžaduje dopravné obmedzenia. Po časti Hviezdoslavovej ulice budú autá jazdiť len v ľavom pruhu, pravý jazdný pruh bude využívaný na prácu mechanizmov. NTS predpokladá, že dopravné obmedzenia sa podarí zredukovať na prázdninové a dovolenkové obdobie.

Modernizácia vykurovania

Koncept modernizácie vykurovacieho systému na sídliskách Klokočina a Diely je postavený na prepojení centrálnej výrobne tepla (CVT) na Párovciach s komplexom na Klokočine a Dieloch, ktoré sú dnes zásobované 17 lokálnymi kotolňami. Tie budú zrušené a CVT bude zásobovať celú lokalitu. Prepojenie v dĺžke 741 metrov spojí CVT s výmenníkovou stanicou na Klokočine, odkiaľ bude teplo hlavným potrubím odvádzané po jednotlivých častiach sídliska. Tam vzniknú štyri centrá, odkiaľ bude do jednotlivých domov sekundárnym potrubím rozvádzaná horúca voda. V bytových domoch budú inštalované objektové odovzdávacie stanice tepla, ktoré umožnia objektu samostatnú reguláciu. Všetky štyri novovzniknuté centrá pripraví spoločnosť na možnú budúcu inštaláciu alternatívnych zdrojov energie. „Projekt zahŕňa i položenie najmodernejšej optickej siete nielen pre riadenie teplárenských technológií, ale aj pre rôzne iné účely,“ informoval Jaroslav Šinák, predseda predstavenstva NTS.

Nové potrubia

Z technického hľadiska prinesie modernizácia okrem 741 metrov nového potrubia, ktoré prepojí CVT na Párovciach s výmenníkovou stanicou na Klokočine, aj 36 kilometrov sekundárneho potrubia. Systém je navrhovaný ako dvojcestný, dĺžka potrubia v jednom smere predstavuje 18 kilometrov. „Všetky rozvody budú kompletne vymenené za nové, aj keď využijeme 90 % súčasných potrubných trás,“ zdôraznil Šinák. V bytových domoch a ďalších objektoch pribudne celkovo 252 odovzdávacích staníc.

Ďalšie etapy

Investícia je rozdelená do piatich etáp, ktoré budú postupne realizované až do roku 2022. V budúcom roku sa bude výstavba realizovať na území sídliska Klokočina 1, v roku 2020 na Klokočine 2, v roku 2021 na Klokočine 3 a v roku 2022 na sídlisku Diely. Celkové náklady na realizáciu budú podľa vedenia spoločnosti jasné až po ukončení verejného obstarávania a priebehu prác. Podľa primátora Nitry Jozefa Dvonča spoločnosť pred časom predložila mestu tri alternatívy modernizácie, všetky sa pohybovali v rozpätí od 15 do 17 miliónov eur.

Výhody modernizácie

Hlavným prínosom modernizácie vykurovacieho systému v Nitre bude podľa slov Šináka zvýšenie efektívnosti výroby tepla, zníženie prevádzkových nákladov, zníženie strát tepla v rozvodoch a zvýšenie štandardu pre konečných odberateľov, ktorí si budú môcť regulovať teplotu v obytných domoch. V konečnom dôsledku by sa mala modernizácia prejaviť aj na nákladoch domácností na teplo. „Investícia by nemala mať žiaden dosah na ekonomiku ceny tepla, tú chceme udržať. Na druhej strane prinesie úsporu objemu tepla, ktorý budú odberatelia odoberať, pretože tie straty v rozvodoch budú výrazne nižšie. Takže ak ceny tepla zostanú a objemy sa znížia, odberatelia budú platiť menej,“ tvrdí Šinák.

Realizácia investície sa uskutoční v období mimo vykurovacej sezóny, dodávka teplej vody bude súvislá a plynulá. Súčasné kotolne budú fungovať až do nainštalovania domových odovzdávacích staníc. Na krátky čas potom bude potrebná odstávka konkrétneho objektu na prepojenie, čo sa bude realizovať postupne po jednotlivých blokoch domov.

Modernizácia vykurovania v Nitre: Domácnosti by mali za teplo platiť menej, FOTO
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM