Lucia Lauková Správy Samospráva

Mesto založilo útvar inovácií a transparentnosti: Štefekovi sa nezdá výberové konanie

Na Mestskom úrade v Nitre sa dejú zmeny. Pribúdajú nové mená, ale aj útvary.

Zdroj: Dnes24.sk

Prvou zásadnejšou zmenou, ktorá sa udiala na mestskom úrade bolo vytvorenie pozície poradcu pre komunikáciu mesta Nitry, ktorú obsadil Henrich Varga. Dočasne zastáva aj funkciu hovorcu mesta.

Personálnou zmenou prešiel aj post prednostu Mestského úradu v Nitre. Igora Kršiaka vo funkciu vystriedal 8. januára Ján Odzgan, ktorý na úrad pôvodne nastúpil ako odborný konzultant pre strategické riadenie.

Nové oddelenie

Najnovšie vzniklo na radnici úplne nové oddelenie, ktorým je Útvar inovácií, transparentnosti riadenia a klientskej spokojnosti. „To je presne ten útvar, ktorý dopomôže k tomu zefektívniť ten samotný chod,“ povedal primátor Marek Hattas.

Paradoxne, práve na toto oddelenie padla vlna pochybností. Dôvodom je výberové konanie na vedúceho nového útvaru, ktorým sa stal Martin Horák, ktorý mal byť súčasťou predvolebného tímu Hattas – Zmena pre Nitru.

Podľa poslanca Štefana Štefaka jeho výber neprebehol transparentne. „Je mi ľúto, že ten výber neprechádza celkom transparentne. Aby sme vypísali výberové konanie 18. decembra s tým, že uchádzači môžu doručiť svoje žiadosti do 27. decembra do 10.00 hodiny. Prepáčte, keď teda prebiehajú vianočné sviatky urobiť za týždeň takéto výberové konanie a zvlášť, keď na tomto meste ešte fungoval nejaký prednosta a boli ste tu, verím, že aj vy ako primátor, takéto výberové konanie podpíše pán Odzgan ako odborný poradca, nezdá sa mi to, že je to celkom transparentné,“ povedal na margo výberového konania mestský poslanec Štefan Štefek.

Výberové konanie

Poslanec Štefek upozornil na fakt, že nešlo o 10 pracovných dní, nakoľko dva dni bol víkend a tri dni vianočné sviatky. „Takýmto spôsobom vypísať výberové konanie, to som na tomto meste ešte asi ani nezažil. Toto je výberové konanie "ala náš človek“," myslí si poslanec Štefan Štefek.

Podľa prednostu Jána Odzgana, to krátka doba na výberové konanie nebola. „Ja si nemyslím, že to bola krátka doba. Vzhľadom na to, že sa nám na pozíciu prihlásilo 5 uchádzačov. Pri takej miere nezamestnanosti a pri takých platových podmienkach, ktoré môže mestský úrad ponúknuť, sa ukazuje, že z nejakého dôvodu začína byť mestský úrad omnoho zaujímavejší čo sa týka práce,“ povedal prednosta MsÚ v Nitre Ján Odzgan.

Vedúci Útvaru inovácií, transparentnosti riadenia a klientskej spokojnosti Martin Horák bude podľa prednostu poberať mesačný plat 1750 eur v hrubom.

Do témy sa zapojila aj viceprimátorka Michaela Hefková. „Netlačí nás žiadne uznesenie, ale chceme tu podávať vyššie výkony, chceme aby procesné úkony fungovali čo najefektívnejšie a podľa možností elektronicky,“ obhajovala výberové konanie viceprimátorka Michaela Hefková.

Foto: ilustračné

Mestské zastupiteľstvo v Nitre, 31. januára 2019
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM