Správy Samospráva

Menej na propagáciu a vyššie CESTOVNÉ? Nitra plánuje na rok 2023 viaceré ŠKRTY!

Po nedávnom zvyšovaní daní a poplatkov v Nitre si zrejme priplatíme aj za cestovné lístky v MHD. Mesto plánuje aj ďalšie zmeny.

Ilustračný obrázok k článku Menej na propagáciu a vyššie CESTOVNÉ? Nitra plánuje na rok 2023 viaceré ŠKRTY!
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Nitra čaká v roku 2023 šetrenie vo viacerých oblastiach. Týkať sa môže mestskej hromadnej dopravy, športovísk, ale napríklad aj starostlivosti o zeleň či výdavkov na verejné osvetlenie.

Podľa prednostu mestského úradu Martina Horáka sa radnica snaží šetrením reagovať na napätý rozpočet mesta v roku 2023.

„V rámci personálnej politiky bude potrebné pristúpiť k zmenám a k hľadaniu externých zdrojov, z ktorých budú hradené mzdy niektorých zamestnancov. Na mestskom úrade už dlhodobo prebieha prijímanie úsporných opatrení či už v znižovaní počtu elektrických spotrebičov, v spôsobe využívania klimatizácií, opráv rozvodov alebo výmenou osvetlenia za úspornejšie. Toto je potrebné zachovať aj v priebehu roka 2023,“ uviedol Horák v správe, ktorú v utorok predložil poslancom mestského zastupiteľstva.

Prečítajte si tiež

Hrozí vyššie cestovné

Ako pripomenul, radnica okresala napríklad aj rozpočet na propagáciu, od budúceho roka plánuje tiež znížiť náklad Radničných novín. Okrem toho pripravuje s prevádzkovateľom mestskej hromadnej dopravy úpravu grafikonu.

„Cieľom je zníženie počtu tarifných kilometrov. Zároveň sa pripravuje návrh úpravy cien cestovného vzhľadom na rast nákladov pre mesto a vyšší štandard cestovania od roku 2022,“ uviedol Horák.

Úspora na stočnom

Mesto na budúci rok plánuje upraviť aj počet kosieb trávnikov. Zároveň chce pomocou zariadení na zachytávanie dažďovej vody znížiť náklady na odvod odpadových vôd.

„Je plánovaná aj výmena nepriepustných povrchov peších komunikácií za priepustné. Odbor životného prostredia tiež posudzuje možnosti zadržiavania dažďovej vody na vybraných budovách s cieľom úspor na stočnom,“ pripomenul Horák.

Úsporné osvetlenie?

Radnica chce šetriť aj na energiách. Plánuje pokračovať v zatepľovaní mestských budov a obmedziť tiež osvetlenie dominánt, historických a kultúrnych objektov.

„Veľký priestor na úspory je na verejnom osvetlení, kde máme taktiež spracovaný energetický audit a pripravujeme verejné obstarávanie na realizáciu výmeny svietidiel spolu so správou osvetlenia a výmenou stožiarov a káblov. V celoročných prevádzkach je možné náklady na elektrinu znížiť využitím fotovoltiky a solárnych systémov,“ doplnil Horák.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM