Samospráva

V Nitre zvýšili dane, smetné aj školské poplatky: O koľko si priplatíme?

Zvyšovanie miestnych daní a poplatkov podľa radnice spôsobila inflácia, vysoké ceny energií, ale aj vládny “rodinný balíček”. V peňaženkách zmeny pocítime od januára 2023.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre zvýšili dane, smetné aj školské poplatky: O koľko si priplatíme?
Zdroj: Rastislav Búgel

Poslanci mestského zastupiteľstva v Nitre na svojom pondelkovom mimoriadnom rokovaní upravili výšku dane z nehnuteľností, sadzby za smetné aj poplatky za materské školy.

“Situácia je pre mestá a obce, najmä vďaka navrhovanému daňovému bonusu, neistá a v prípade jeho schválenia neudržateľná. Nitra, podobne ako iné mestá na Slovensku, musí pristúpiť k zvyšovaniu cien. V opačnom prípade by muselo prísť k drastickému obmedzeniu opráv ciest a chodníkov, zastaveniu výsadby stromov, zníženiu frekvencie kosenia a ďalších bežných činností mesta. Nehovoriac o výpadku dotácií, napríklad na hokej,” uviedol hovorca mesta Nitra Tomáš Holúbek.

Daň za byty a domy

Sadzba dane za byty a rodinné domy sa po novom upravuje na úroveň 0,75 eura za meter štvorcový zo zamýšľaných 0,465 eur.

Pri byte s rozlohou 60 metrov štvorcových zaplatí majiteľ po novom 45 eur ročne, čo je navýšenie o 18,10 eur za kalendárny rok.

Nitra sa tak z časti priblížila susednému krajskému mestu Trnava, ktoré má túto sadzbu od roku 2019 až na úrovni 1 euro za meter štvorcový, teda 60 eur za 60-metrový byt. Žilina navrhuje túto daň zvýšiť na 0,80 eura.

Mohlo by vás zaujímať

Poplatky za školy

Od januára 2023 si budú musieť hlbšie do vrecka siahnuť aj rodičia školopovinných detí. Dôvodom zvyšovania poplatkov na školách je podľa radnice aj daňový bonus, ktorý vláda dá rodičom.

“Namiesto toho, aby dal štát peniaze priamo samosprávam, musíme ich my pýtať od občanov,” podotkol viceprimátor Miloslav Špoták.

Za materskú školu po novom rodičia zaplatia 30 eur mesačne za prvé dieťa, oproti pôvodným 20 eurám. Poplatok za druhé dieťa pôjde na 25 eur, z doterajších 20 eur a suma za každé ďalšie dieťa zostáva na pôvodnej úrovni.

„Napriek zložitej situácii, zostane rodinám v peňaženkách na konci mesiaca viac ako dnes. V Nitre konkrétne o viac ako 50 eur mesačne na jedno dieťa v povinnej predprimárnej výchove a viac ako 60 eur mesačne pri predškolákovi. O viac ako 60 resp. 70 eur zostane v peňaženkách rodičov detí, ktoré navštevujú základné školy,“ uvádza nitrianska radnica.

Výška smetného

Úpravou prešli aj poplatky za nakladanie s odpadmi. Pôvodný návrh smetného počítal so zvýšením len pre právnické osoby. Bežným ľuďom sa zvyšovanie malo vyhnúť. Aj na základe rokovania komisie majetku bol na mestské zastupiteľstvo predložený pozmeňujúci návrh na zvýšenie smetného aj pre domácnosti.

Návrh prešiel a jednotlivci si po novom od januára priplatia 5 eur, zo súčasných 37 eur na 42 eur na osobu a rok.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM