Michaela Zentková Rôzne

Ľudské orgány ako umenie: Mladý študent medicíny kreslí výnimočné obrazy

Má iba 24 rokov, no stíha sa venovať náročnému štúdiu a umeleckej vášni. Už na gymnáziu nakreslil repliky malieb Salvadora Dalího. Dnes je známy svojimi netradičnými stvárneniami ľudských orgánov.

Ilustračný obrázok k článku Ľudské orgány ako umenie: Mladý študent medicíny kreslí výnimočné obrazy
12
Galéria
Zdroj: Marek Kajan

Marek Kajan pochádza z Hurbanova. Je to 24-ročný študent medicíny na Lekárskej fakulte UK v Bratislave, ktorý sa popri škole aktívne venuje kresleniu. Na prvý pohľad nepredstaviteľnú kombináciu umenia a medicíny prezentuje vo svojich dielach, ktoré neraz pomohli jemu samému pri štúdiu na vysokej škole, ale pomáhajú aj iným, ktorí to naozaj potrebujú.

Vieme, že už od detstva ste mali veľa záľub týkajúcich sa umenia, ktorým ste sa venovali. Kedy a ako ste sa dostali ku kresleniu?

„Už od detstva som si kreslieval len tak doma, ale profesionálnejšie som sa kresleniu a maľovaniu začal venovať až na Základnej umeleckej škole, keď som bol tretiakom na základnej škole. V tých časoch ma to priznám sa až tak nebavilo, keďže sme museli kresliť vždy to, čo bolo dopredu dané. To mi zostalo v malej miere dodnes. Rád tvorím veci, ktoré si vymyslím ja. Popri kreslení som chodil aj na spev a tanec, ktorý neskôr prevážil, a na výtvarnú výchovu som prestal chodiť. Ku kresleniu som sa potom dostal až na gymnáziu, kde som nakreslil 4 repliky malieb Salvadora Dalího a neskôr po odmlke v druhom ročníku na medicíne."

Ste študentom medicíny. Je to niečo, čomu ste sa chceli venovať už počas štúdia na základnej či strednej škole?

„Medicína nebola vôbec od malička mojou vysnívanou školou. Na gymnáziu som aj pani učiteľke biológie vyhlásil, nech ma nechá odpisovať na hodinách, pretože ja v živote nebudem mať nič spoločné s biológiou. A vždy, keď ju idem navštíviť, tak to nezabudne spomenúť. V štvrtom ročníku som si nakoniec podal prihlášku na medicínu v Bratislave, no chcel som aj na zubarinu, ale nakoniec som si veľmi neveril. Bol som nastavený tak, že keď spravím prijímačky, tak sa budem veľmi tešiť, ale keby nie, idem na inú školu, na ktorú som si podal prihlášku."

Akým spôsobom vám kreslenie pomáha pri štúdiu? Dokážete si naň popri škole vyčleniť dostatok času?

„Kreslenie je výborný relax. Často kreslím popri učení, lebo vtedy sa študentovi najlepšie rozmýšľa nad všetkým iným, len nie nad tým, čo číta. A práve v tých chvíľach mám najviac nápadov. A popri škole sa dá nájsť dostatok času na hocijakú voľnočasovú aktivitu, nielen na kreslenie."

„Keďže kreslievam orgány, niekedy si napozerám orgán z viacerých uhlov, hlavne, keď je potrebné dbať na presnosť daných anatomických štruktúr. Čiže určite to pomáha v priestorovej orientácii, a ja mám skôr taký štýl učenia, že pri memorovaní si zvyknem kresliť, takže mi to pomáha aj pri skúškach."

Kde najčastejšie čerpáte inšpiráciu pri kreslení? Ako prebieha samotná tvorba vašich diel?

„Internet je obrovskou studnicou nápadov, ale niekedy aj konkrétne situácie, ktoré vznikajú. Niekedy mi aj ľudia, ktorí ma sledujú na Instagrame, dávajú výborné nápady, ktoré neskôr realizujem. Obrazy zvyknem robiť tak, že si na internete nájdem konkrétny orgán, a niekedy do neho pridám niečo vlastné. Raz to boli folklórne vzory, inokedy kvety. Kreslenie mi trvá od tých 4 hodín a maľovanie olejom niekedy aj mesiace, kým to všetko zaschne a môžem to považovať za finálnu verziu."

Začiatkom minulého roka sa vám podarilo svoje diela odprezentovať na výstave v Knižnici Antona Bernoláka v Nových Zámkoch. Považovali ste výstavu za jeden z cieľov, keď ste začínali s kreslením?

„O tom som ani len nesníval, že by sa niečo také mohlo niekedy uskutočniť. Bol som rád, keď ma učiteľka z gymnázia oslovila, či by sme takéto niečo nemohli zorganizovať. Jasné, že ma to potešilo, a aj mojich najbližších. Neskôr o mesiac, ešte pred lockdownom som mal ďalšiu výstavu v rodnom meste a sem prišlo ešte viac známych ľudí, čo ma neskutočne potešilo. A v podstate prvýkrát som videl všetky moje obrazy pokope vyvesené na stene, keďže doma na to nemáme priestory a ani rámy."

Svojím kreslením ste podporili viaceré občianske združenia na Slovensku. Ako ste sa dostali k tomuto nápadu?

„Tento nápad vznikol minulý rok v spolupráci s mladým doktorom Tomášom Havranom, s ktorým sme vlastne vytvorili limitované série grafík, ktoré stvárňovali orgány na rôznom farebnom podklade. Z každej grafiky išiel výťažok na neziskové organizácie, pričom sme vyzbierali peniažky pre Nadáciu Detské Kardiocentrum, IPečko, Nadácia Výskum Rakoviny a pre Vagus. Máme v pláne vytvoriť aj ďalšie, pretože grafiky sa minuli, ale aj tento rok sa tešili mimoriadne veľkej obľube a visia v mnohých ambulanciách, ale aj izbách študentov, čo nás veľmi teší. Dokonca do tohto dňa sa vypredali 4 zo 6 grafík."

Tento rok končíte šiesty rok štúdia medicíny. Aké sú vaše plány v rámci medicíny, ale aj umeleckej tvorby?

„Ja hlavne dúfam, že to, čo budem robiť, ma bude napĺňať a baviť. Ešte s úplnou presnosťou neviem povedať, kde nakoniec zakotvím, uvidí sa aj podľa situácie, kde budú brať neatestovaných doktorov. Čo však viem je, že sa určite chcem aj naďalej venovať umeniu a uvidíme, či sa niekedy moje obrazy vydajú aj do knižnej podoby."

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Viac informácií z Nitry a okolia

Mladý umelec a študent medicíny Marek Kajan
12
Galéria
Zdroj: Marek Kajan
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM