Správy

Radnica pracuje na prvých úpravách Svätoplukovho námestia: Čo sa zmení?

Mesto už začalo s obstarávaním prvých avizovaných zmien. Úpravy by mali stáť desiatky tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Radnica pracuje na prvých úpravách Svätoplukovho námestia: Čo sa zmení?
8
Galéria
Zdroj: TASR

O oživení pešej zóny a Svätoplukovho námestia v Nitre sa hovorí už dlho. V roku 2019 radnica predstavila viacero návrhov, ktoré mali zatraktívniť tento priestor. Plány však prekazila pandémia.

„Úpravy na Svätoplukovom námestí nám mierne pribrzdila pandémia. Zjednodušene povedané, mesto malo iné priority z hľadiska času, ľudských zdrojov aj financií. V každom prípade budú realizované zásahy na zlepšenie mikroklímy v zmysle workshopu Hackathon,“ ubezpečil hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Workshop sa konal v roku 2019 a jeho výsledkom bolo šesť projektov. Mesto vtedy avizovalo napríklad vytvorenie vodného žľabu, ktorý bude viesť od fontány po park, osadenie mobilných zelených stien, odstránenie bariér či vybudovanie oddychového pavilónu s galériou a kaviarňou.

Čo sa zmení?

Zmeny chce mesto realizovať postupne. Podľa všetkého sa začne najskôr pracovať na vytvorení chýbajúceho tieňa počas horúčav.

„Momentálne obstarávame prvú z avizovaných zmien, teda modulárny systém, ktorý má zlepšiť klimatické podmienky na námestí a vniesť do pobytu na ňom príjemný pocit, pritienenie a zmiernenie horúčav a dusna. Predpokladaná hodnota zákazky je 74 250 eur bez DPH. Samozrejme, mesto bude postupne pracovať aj na ďalších zmenách,“ prezradil hovorca Tomáš Holúbek. Projekt spracovala SPU.

Aj Župné námestie

Radnica má plány aj so Župným námestím. „Pre toto územie hľadá Radnica optimálne riešenie, nakoľko zatiaľ ide skôr o parkovisko ako o námestie,“ povedal hovorca s tým, že ide o dôležitý mestský priestor, tvoriaci predpolie a vstup do Nitrianskeho hradu.

O aké zmeny pôjde zatiaľ mesto nekonkretizovalo. V priebehu roka 2021 majú byť na Útvare hlavného architekta vytvorené zadávacie podmienky pre urbanisticko-architektonic­kú súťaž.

V galérii nájdete návrhy zmien, ktoré vzišli zo stretnutia odborníkov i študentov.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Čítajte viac

Vizualizácie zmien na nitrianskom námestí a pešej zóne
8
Galéria
Zdroj: Mesto Nitra
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM