Lucia Lauková Správy

Lanovka na Zobor: Biskupstvo Nitra má záujemcu, ktorý by prispel na jej výstavbu

Kedy a či vôbec bude niekedy opäť na Zobore premávať lanovka zatiaľ isté nie je. Záujem investora však zvyšuje šance.

Ilustračný obrázok k článku Lanovka na Zobor: Biskupstvo Nitra má záujemcu, ktorý by prispel na jej výstavbu
16
Galéria
Zdroj: zuskin s.r.o.

Projekt výstavby novej lanovky na Zobor nadchol širokú verejnosť a zdá sa, že aj investorov. Podľa našich informácií už jeden z nich prejavil záujem podať finančnú pomoc pri výstavbe lanovky na Zobor.

Ochotný prispieť na výstavbu

Ekonóm Biskupstva Nitra, Matin Štofko nám informáciu potvrdil, avšak podotýka, že o investoroch je ešte rozprávať priskoro. „Môžem potvrdiť, len toľko, že bol záujemca, ktorý bol ochotný prispieť na výstavbu lanovky, ale všetko je to len v teoretickej rovine, kedže nemôžete čakať reálnu záväznú ponuku, keď neviete, či náklady na výstavbu sa môžu pohybovať od 2, či 3 až do 7 miliónov eur,“ prezradil Martin Štofko. Cena novej lanovky je podľa projektu 7 988 750 eur.

Vplyv na životné prostredie

Výstavba lanovky, však nezávisí len od finančných prostriedkov. „Kým nebude stavebné povolenie a rozpočet, všetko je len v rovine rokovaní,“ uviedol Martin Štofko, zároveň dodal, že kroky robia postupne, ale k získaniu stavebného povolenia je ešte dlhá cesta. „V tejto dobe sa rieši štúdia vplyvu na životné prostredie,“ povedal diecézny ekonóm Martin Štofko.

Nová lanovka

Biskupstvo Nitra, ako majiteľ pozemkov v okolí lanovky dal vypracovať komplexný urbanistický návrh novej vyhliadkovej kabínkovej lanovky na Zobor. Novú podobu lanovky navrhla spoločnosť Zuskin so sídlom v Ružomberku.

Nová lanovka podľa projektu poskytuje dve skupiny vozňov, s tromi osemmiestnymi kabínami. K vrcholu by vás vyviezla za 4 minúty a 40 sekúnd.

V galérii si môžte pozrieť všetky vizualizácie projektu lanovky na Zobor!

VIZUALIZÁCIE: Lanovka na Zobor
16
Galéria
Zdroj: Martin Zuskin
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM