Lucia Lauková Správy

FOTO: Projekt novej lanovky je hotový, na Zobor vás vyvezie za necelých 5 minút

Biskupstvo Nitra dalo vypracovať projekt na obnovu lanovky na Zobor. Štúdia neráta s využitím pôvodnej trasy.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Projekt novej lanovky je hotový, na Zobor vás vyvezie za necelých 5 minút
5
Galéria

Nitrianske biskupstvo dalo vypracovať komplexný urbanistický návrh novej vyhliadkovej kabínkovej lanovky na Zobor. Ako nás informoval Martin Štofko, biskupský ekonóm, jedným z hlavných dôvodov bol fakt, že vlastníkom nezastavaných pozemkov je Biskupstvo. „Našim zámerom bolo dať spracovať štúdiu. Keďže pozemky v okolí lanovky patria Biskupstvu chceli sme mať čo k tomu povedať,“ uviedol Martin Štofko.

Trasa lanovky

Podľa slov biskupského ekonóma Martina Štofka, boli reakcie ľudí väčšinou pozitívne. Navrhnutím novej trasy sa odstránil aj problém, s vedením lanovky ponad zastavané pozemky. „Využitie pôvodnej trasy pre osadenie novej lanovej dráhy sa javí ako nereálne, z toho dôvodu bola zvolená nová lokalita mimo zastavané územie, komunikačne napojené na systém miestnych obslužných komunikácií, s dopravnou obsluhou MHD a OA.. Trasa KL je vedená na juhozápadnom svahu predvrcholu Zobor 553, 65 m.n.m. Navrhnutá trasa poskytuje panoramatické výhľady z kabínky na mesto ako i na široké okolie a krajinu. dobre, lanovka v pôvodnej trase,“ uvádza sa v návrhu novej lanovky.

Na Zobor za 5 minút

Generálnym projektantom štúdie lanovky je spoločnosť Zuskin so sídlom v Ružomberku. Kyvadlová jednolanová kabínová dráha je podľa projektu vybavená reverzným chodom s pevným uchytením vozňov. Poskytuje dve skupiny vozňov, s tromi osemmiestnymi kabínami. K vrcholu by vás lanovka z projektu mala prepraviť za 4 minúty a 40 sekúnd.

Kaviareň aj terasa s výhľadom

V údolnom areáli návrh ráta s krytým nástupiskom, WC, bufetom či požičovňou a servisom bicyklov. Objekt stanice navrhuje štúdia zrekonštruovať a vytvoriť z neho reštauráciu a kaviareň s vyhliadkovou terasou. Budova stanice patrí mestu Nitra. Pozemky pod budovou sú však cirkevné, patria Biskupstvu Nitra.

Cena lanovky

Cena realizácie projektu novej kabínkovej lanovky vrátane prevádzkových súborov a stavebných objektov je podľa štúdie 7 988 750 eur. Projekt bude musieť ešte prejsť aj posudzovaním vplyvov činnosti na ŽP. Najdôležitejšou úlohou bude nájsť vhodného investora. Martin Štofko sa vyjadril, že Biskupstvo financovať z vlastných prostriedkov tento projekt nebude.

FOTO: Projekt na novú kabínkovú lanovku na Zobor je hotový, trasu navrhli inú
5
Galéria
Zdroj: Martin Zuskin
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM