Lucia Lauková Správy

Ďalšie VIZUALIZÁCIE lanovky na Zobor: Takto by sa zmenila stanica na Pyramíde

Architektonická kancelária, ktorá navrhla projekt lanovky na Zobor sa s nami podelila o ďalšie vizualizácie. Pozrite sa, ako by to nad Nitrou mohlo vyzerať.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšie VIZUALIZÁCIE lanovky na Zobor: Takto by sa zmenila stanica na Pyramíde
15
Galéria
Zdroj: zuskin s.r.o.

Pôvodná jednolanová dráha na Zobor bola postavená v roku 1970. Lanovka na Zobor bola súčasťou Nitry až do roku 1993. O jej definitívnom demontovaní sa rozhodlo v roku 2007. Pozemky v okolí lanovky začali zapĺňať aj stavebné objekty.

Štúdia lanovky

V januári 2017 viacerých obyvateľov Nitry potešila správa o vypracovaní projektu novej lanovky na Zobor. Štúdiu vypracovala architektonická kancelária Zuskin, s.r.o. z Ružomberka, na podnet Biskupstva Nitra. Biskupstvo Nitra je vlastníkom značnej časti pozemkov v blízkosti lanovky, vrátane pozemku, na ktorom stojí stanica na Pyramíde. Samotný objekt stanice patrí mestu.

Záujem investorov

Biskupský ekonóm Martin Štofko však potvrdil, že nedávno viedol neformálne rozhovory o projekte lanovky s vedením mesta. Ako povedal Martin Štofko, Biskupstvo Nitra, zatiaľ nemá záujem financovať realizáciu lanovky. Nezáujmu zo strany investorov sa však neobáva. Podľa slov Andreja Jančoviča z Mestského úradu nebola táto investícia zaradená ako investičný plán do volebného obdobia na roky 2014 až 2018.

Projekt bude musieť ešte prejsť posudzovaním vplyvov činnosti na životné prostredie. Cena novej lanovky je podľa projektu 7 988 750 eur.

Ďalšie VIZUALIZÁCIE lanovky na Zobor: Takto by to mohlo vyzerať
15
Galéria
Zdroj: zuskin s.r.o.
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM