Lucia Lauková Správy Samospráva

Krajskí poslanci ostávajú v podnájme: Do Župného domu sa zatiaľ sťahovať nemôžu

Oprava Župného domu stále nie je ukončená. Krajskí poslanci sa do budovy sťahovať nemôžu.

Ilustračný obrázok k článku Krajskí poslanci ostávajú v podnájme: Do Župného domu sa zatiaľ sťahovať nemôžu
Zdroj: Dnes24.sk

Nitrianski krajskí poslanci aj tento rok predĺžili nájomnú zmluvu s firmou TBN, s. r. o., ktorá Nitrianskemu samosprávnemu kraju (NSK) prenajíma kancelárske priestory.

NSK stále nemá vlastné sídlo pre svoj úrad, a preto si od roku 2012 prenajíma od súkromnej spoločnosti budovu na Rázusovej ulici.

Komplikovaná situácia

Po dlhoročných úvahách o výstavbe vlastného sídla krajské zastupiteľstvo pred časom rozhodlo o rekonštrukcii Župného domu, v ktorom už dnes sídli predseda NSK a niekoľko odborov. Po ukončení rekonštrukčných prác sa tam malo nasťahovať aj zvyšných 120 úradníkov, ktorí dnes sídlia v prenajatých priestoroch.

Opravu národnej kultúrnej pamiatky sa však nedarí ukončiť. Situáciu skomplikovala aj skutočnosť, že firma, ktorá vyhrala verejné obstarávanie na stavebné práce, 30. septembra odstúpila od zmluvy s krajom.

Predĺžia nájomnú zmluvu

Ešte vlani pritom Úrad NSK počítal s tým, že v tomto roku bude oprava Župného domu ukončená. „Vzhľadom na to, že sa úrad zatiaľ nemôže presťahovať do priestorov Župného domu, je potrebné predĺžiť nájomnú zmluvu so spoločnosťou TBN, s. r. o., ktorej platnosť sa končí dňom 31. decembra 2019. Výška nájomného je 132 000 eur ročne,“ uviedol riaditeľ Úradu NSK Dušan Guťan.

Poslanci už viackrát kritizovali vedenie kraja, ktoré od roku 2001 nedokázalo pre NSK zabezpečiť vlastnú budovu. Vlani podpísali predĺženie nájomnej zmluvy s firmou TBN, s. r. o., až na druhý pokus. Zastupiteľstvu sa vtedy nepáčilo, že sa úradníci musia tlačiť v malých a nevyhovujúcich kanceláriách.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a In­stagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nitry a okolia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM