Lucia Lauková Správy

Oprava Župného domu v Nitre: Hotová by mala byť budúci rok

Úrad Nitrinaskeho samosprávneho kraja by sa do zrenovovaných priestorov Župného domu mohol sťahovať už budúci rok. Na práce je už takmer všetko pripravené.

Ilustračný obrázok k článku Oprava Župného domu v Nitre: Hotová by mala byť budúci rok
Foto: Rastislav Búgel

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) plánuje v priebehu budúceho roka dokončiť rekonštrukciu Župného domu a získať tak priestory pre svoj úrad. Podľa slov predsedu NSK Milana Belicu je už pripravená komplexná oprava bloku D, spolu s renováciou ďalších častí pamiatkovo chráneného historického objektu.

Čaká sa na preverenie

Výsledok súťaže na dodávateľa prác momentálne preveruje Úrad pre verejné obstarávanie. Ak rozhodne, že je všetko v poriadku, práce sa budú môcť začať.„Toto obstarávanie je o to zložitejšie, že ide o chránený objekt najvyššieho stupňa. Čiže toto nemôže robiť hocikto, musia sa dodržiavať veľmi prísne podmienky, ktoré určujú pamiatkari. Preto som nikdy neváhal aj zrušiť verejné obstarávanie, pokiaľ by nebol zabezpečený potrebný výsledok,“ povedal Belica.

Opravia ja ďalšiu časť

Na budúci rok sa má okrem bloku D, opraviť aj priečelie Župného domu. „Teda časť A, čo sú poschodia nad sídlom kancelárie predsedu NSK,“ vysvetlil Belica. Podľa jeho slov by po ukončení rekonštrukcie malo byť v Župnom dome dostatok priestoru pre Úrad NSK, ktorého časť dnes sídli v prenajatých priestoroch.

Zmestia sa všetci

Ako zdôraznil, prípadné sťahovanie úradníkov nijako neohrozí fungovanie Nitrianskej galérie, ktorá v Župnom dome sídli. „Galéria zostane tu, aj so svojím riaditeľstvom. Tento priestor má 5600 štvorcových metrov, patrí k nemu aj to krídlo, ktoré je už v priestoroch nástupu ku katedrále. Je to teda dosť veľký objekt, aby sa sem vpratali tí, ktorí sem potrebujú prísť, to znamená zamestnanci kraja, a tiež aj galéria, a to aj s tými, ktorí ju riadia,“ dodal Belica.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM