Lucia Lauková Správy

Krajskí poslanci hromadne odvolali 14 riaditeľov: Viacerým sa postup zdal neštandardný

Poslanci upozornili na postup odvolávania, ktorý bol podľa viacerých neštandardný. Predseda NSK ubezpečil, že návrh prebehol transparentne.

Ilustračný obrázok k článku Krajskí poslanci hromadne odvolali 14 riaditeľov: Viacerým sa postup zdal neštandardný
Foto: Rastislav Búgel

Poslanci Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) v pondelok na svojom rokovaní odvolali z funkcií 14 riaditeľov kultúrnych inštitúcií. K tomuto kroku došlo na základe analýzy, v ktorej odborníci z akademického prostredia hodnotili výkonnosť inštitúcií a plnenie ich úloh.

Pred samotným hlasovaním o hromadnom odvolávaní riaditeľov viacerí poslanci upozornili na neštandardný postup. Nepáčilo sa im, že autori analýzy si dali podmienku, aby zostali v anonymite a ich mená neboli zverejnené. Kritizovali tiež, že analýzu odborníkov nemali k dispozícii a vôbec nevedeli, z akých dôvodov majú byť riaditelia múzeí, knižníc, osvetových stredísk či divadla odvolaní.

Kritika poslancov

Podľa slov Heleny Psotovej z kancelárie riaditeľa Úradu NSK je analýza zapečatená a nikto z poslancov k nej nemal prístup. „To znamená, že tento materiál od nás žiada slepú vieru, že niekto tajomný, kto nechce prezradiť svoje meno, napísal niečo, čo my nemôžeme vidieť, lebo je to zapečatené, ale máme rozhodnúť o odvolaní riaditeľov 14 inštitúcií,“ skonštatoval poslanec Miloš Dovičovič.

„Celý materiál bol predložený neštandardne a zle, nepoznám analýzu, tak na základe čoho sa mám rozhodovať? Chcem vedieť, ktorí riaditelia akú chybu spravili,“ povedal poslanec Miloš Zaujec, ktorý navrhol celý materiál stiahnuť z rokovania krajského zastupiteľstva.

Vyjadrenie župana

Podľa predsedu NSK Milana Belicu bol návrh na odvolanie riaditeľov vypracovaný transparentne. „Presne som postupoval podľa požiadavky, ktorá tu bola. Do celého procesu som nechcel pustiť politikov, ale na základe hodnotenia odborníkov z akademického prostredia bolo vypracované trojstupňové hodnotenie, podľa ktorého si riaditelia plnia povinnosti vynikajúco, plnia si ich čiastočne alebo neplnia. Iba tí, ohodnotení druhým a tretím stupňom, sa navrhli na odvolanie. Takže bolo to robené absolútne spravodlivo,“ vysvetlil Belica.

Krajskí poslanci napokon odvolanie riaditeľov kultúrnych inštitúcií odsúhlasili. Zároveň schválili aj zmenu, na základe ktorej sa budú noví šéfovia krajských organizácií voliť na ohraničené obdobie piatich rokov. Súčasným riaditeľom sa ich funkčné obdobie automaticky skončí 31. decembra 2024.

„Cieľom je, aby riaditelia našich organizácií nemali pocit, že vo funkcii zotrvajú až do dôchodku. Máme prípady, kedy niektorí zneužívali svoje postavenie a boli prípady, keď sa správali ako akýsi zemepáni. Myslím, že je správne, ak ich práca bude hodnotená a oni budú mať možnosť svoje funkcie po určitom období obhájiť,“ zhodnotil podpredseda NSK Marián Kéry.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM