Lucia Lauková Správy Samospráva

Poslanci NSK kritizujú rekreačné poukazy: Pravidlá sú podľa nich nespravodlivé

Podľa zákona musí rekreačný poukaz preplácať iba zamestnávateľ, ktorý má 50 a viac zamestnancov. Podľa niektorých to bude robiť zlú krv na pracoviskách.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci NSK kritizujú rekreačné poukazy: Pravidlá sú podľa nich nespravodlivé
Zdroj: TASR

Poslanci Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) chcú preplácať rekreačné poukazy všetkým pracovníkom svojich inštitúcií. Podľa zákona má povinnosť poskytovať príspevky na rekreáciu iba zamestnávateľ, ktorý má 50 a viac zamestnancov. Podľa viacerých krajských poslancov je takýto prístup diskriminačný a preto chcú nájsť v rozpočte NSK peniaze na poskytovanie príspevku pre všetkých.

Zatiaľ návrh neschválili

S návrhom prišiel poslanec Tihamér Gyarmati. Zastupiteľstvo ho však zatiaľ neschválilo a presunulo na ďalšie rokovanie. „Je potrebné najprv vedieť, aké finančné dopady to bude mať na rozpočet a koľkých ľudí sa to týka. Až potom sa môžeme rozhodnúť,“ povedala Helena Bohátová. Rovnaký názor má aj predseda NSK Milan Belica. „Ťažko sa na tieto veci reaguje, keď my doteraz stále nevieme, v akej miere pokryje tieto náklady štát. To by sa malo rozhodnúť v najbližších týždňoch alebo dňoch, neviem to odhadnúť. My toto číslo ale potrebujeme vedieť. Keď zistíme, koľko poskytne štát na tieto výdavky, tak potom si budeme vedieť napočítať náklady, ktoré budú v súvislosti s tými pracovníkmi, na ktorých nedostaneme peniaze,“ skonštatoval Belica.

Nespravodlivý zákon

Podľa viacerých poslancov je vyplácanie príspevkov na rekreáciu nastavené nespravodlivo. „Nie je predsa možné diskriminovať pracovníkov v našich zariadeniach iba preto, že pracujú v kolektívoch, ktoré majú menej ako 50 zamestnancov,“ pripomenul poslanec Daniel Balko. „Bolo by fakt nespravodlivé jedných riešiť a druhých nie. To by robilo na pracoviskách strašne zlú krv, že jeden to dostane ako sociálny balík a druhý nie len preto, že je v kolektíve, ktorý má o päť, šesť, v niektorých prípadoch o dvoch ľudí menej ako stanovuje zákon,“ doplnil Belica.

Ako zároveň zdôraznil, kraj sa bude situáciou určite zaoberať, najskôr však musí mať k dispozícii potrebné podklady. „V organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti NSK pracuje okolo 10 000 zamestnan­cov. Sme najväčší zamestnávateľ v regióne, takže potrebujeme mať informačnú bázu a vedieť, koľko dá na tento účel štát. Na základe týchto informácií to budeme vedieť vyhodnotiť a pripraviť sa,“ dodal Belica.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM