Samospráva

KONIEC súkromných ohňostrojov? V Nitre chcú zakázať pyrotechniku aj na Silvestra

Mesto Nitra plánuje zakázať používanie pyrotechniky aj na prelome rokov. Týmto krokom reaguje na novoročný požiar Polygonu.

Ilustračný obrázok k článku KONIEC súkromných ohňostrojov? V Nitre chcú zakázať pyrotechniku aj na Silvestra
31
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Doterajšie nariadenia mesta povoľuje používať pyrotechniku v Nitre len na prelome rokov, teda na Silvestra, a to dve hodiny pred polnocou a dve hodiny po polnoci.

Po zvyšok roka je robiť ohňostroje v meste zakázané. Zákaz platí pre pyrotechniku kategórie e F1, F3, P1 a T1.

Úplný zákaz pyrotechniky

To by sa však po udalostiach 1. januára 2023 mohlo zmeniť. Pri ničivom požiari muselo zo svojich bytov ujsť 40 ľudí. Škody dosiahli 3 milióny eur.

Prípad stále vyšetruje polícia, no podľa predbežných medializovaných informácií, mala ohnivé peklo spôsobiť práve pyrotechnika.

Radnica preto navrhuje systémové riešenie a chce úplne zakázať používanie pyrotechniky kategórie F2 a F3 na území mesta Nitry, teda aj na prelome rokov.

Prečítajte si tiež

Nešťastie sa nesmie opakovať

Dôvodom úplného zákazu používania pyrotechniky v Nitre má byť ochrana verejného poriadku. „Zámerom predloženého návrhu je predchádzať podobným situáciám, ako bol požiar vzniknutý na prelome rokov v objekte Polygon a mnohým ďalším poškodeniam v obytných zónach a na verejných priestranstvách v dôsledku používania zábavnej pyrotechniky," píše sa v návrhu všeobecne záväzného nariadenia, ktoré predloží primátor Marek Hattas na rokovanie mestského zastupiteľstva.

S iniciatívou riešiť vzniknutú situáciu z Nového roka prišli okrem primátora aj členovia komisie životného prostredia pod vedením Jarmily Královej a takisto aj poslankyňa Martina Dubaiová.

Text návrhu pripomína, že pre zábavnú pyrotechniku trpia seniori, malé deti, obyvatelia s poruchou autistického spektra, zvieratá, znečistené je ovzdušie aj pôda, škody po silvestrovskej noci sú aj na majetku obyvateľov a mesta.

Rozhodnutie je na poslancoch

V Nitre by teda malo byť po novom celoročne zakázané používať hlučnú zábavnú pyrotechniku kategórie F2 a F3. Platí to aj počas Silvestra a na Nový rok (1. 1.).

Výnimkou by boli len ohňostroje, ktoré odpaľuje profesionálna firma, detská zábavná pyrotechnika kategórie F1 či scénická pyrotechnika. O návrhu dodatku budú hlasovať mestskí poslanci 2. februára.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Obrovský požiar zachvátil nitriansky Polygon, 1. januára 2023
31
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM