Lucia Lauková Rôzne

Ide sa na výlet: 5 obľúbených turistických cieľov v Nitre a okolí

Berte batoh na chrbát a vydajte sa užiť si našu prírodu. Za peknou turistikou netreba chodiť ďaleko.

Ilustračný obrázok k článku Ide sa na výlet: 5  obľúbených turistických cieľov v Nitre a okolí
6
Galéria
Zdroj: TASR

Hor sa na Zobor

Zobor je dominantou aj pýchou Nitry, preto ho mnoho turistov nevynechá. Spája v sebe nenáročný výstup, krásne výhľady či príjemný tieň pod korunami stromov. Vďaka polohe a prírodným pomerom poskytuje dobré možnosti na pešiu turistiku. Najzaujímavejšie miesta sprístupňuje hustá sieť turistických značkovaných chodníkov.

Snáď notoricky známy je turistický chodník Liečebný ústav – Tri duby – Zobor a späť na Tri duby a k Liečebnému ústavu. Samotná túra vám zaberie asi hodinu a pol.

Ak by ste si chceli na Zobore opekať nezabudnite, že tak môžete spraviť len na určitých miestach. V lokalite Zoborských vrchov sú dve legálne ohniská. Jedno je v kameňolome Malá skalka a druhé na vrchole Pyramídy.

K zrúcanine hradu Gýmeš

Zrúcanina hradu sa nachádza približne 13,6 kilometra od Nitry, nad obcou Jelenec. Od jazera v obci Jelenec vedie žlté značenie. Na rázcestí v Sedle pod Gýmešom odbočíte na zelenú trasu. Z priestorov hradnej zrúcaniny sa turistom naskytne krásny panoramatický výhľad na okolitú krajinu.

Výlet na zrúcaninu hradu Gýmeš nie je náročný. Pokiaľ sa vyberiete autom, v obci Jelenec odbočte ku campingu. Na kraji lesa môžete nechať vaše auto zaparkované. Väčšina výletu vás potom prevedie príjemným tieňom pod korunami stromov.

Výstup na Veľký Tribeč

Veľký Tribeč je najvyšší vrchol pohoria Tribeč. Na jeho vrchole sa síce z výhľadu tešiť nebudete, ale prechádzku krásnou prírodou určite oceníte. Pekné výhľady ponúkne samotná cesta.

Najjednoduchší prístup je po červenej značke z Kostolian pod Tribečom. Prístupný je aj značkovanými turistickými chodníkmi z obcí Zlatno, Kovarce, Solčany a Skýcov.

Oddychovka do Dražoviec

Nenáročná trasa zo Šindolky do Dražoviec nezaberie viac ako 2 hodiny vášho času. Odmení vás peknými výhľadmi. Zo Šindolky pôjdeme Dolnohorskou ulicou po žltej turistickej značke. Dostaneme sa do sedla v blízkosti vrchu Lupka, odbočíme vpravo na Klinčekovu ulicu a pokračujeme po žltej značke. Prejdeme okolo malého cintorína k drevenej besiedke. Od tohto rázcestia už sledujeme modrú turistickú značku. Po tomto úseku prichádzame k rázcestiu Pod Plieškou. Odtiaľto pokračujeme po zelenej turistickej značke. Značky vás privedú až ku kostolu sv. Michala. Potom sa môžete vrátiť alebo zísť do Dražoviec po asfaltovej ceste.

Krásy v Oponiciach

V Oponiciach toho môžete tiež navštíviť viac. Zrúcaninu Oponického hradu či kaštiel v Oponiciach a jeho čarovnú historickú knižnicu. Jej prehliadka je spoplatnená. K zrúcanine hradu sa dostanete po zelenej značke z Oponíc. Trasa je nenáročná a odmení vás krásnymi výhľadmi. Na jar sa oplatí navštíviť vyše 100-ročný čerešňový sad.

Od minulého roka je na Pyramíde domček pre turistov. Pozrite si fotky v galérii!

Foto: ilustračné

Stráž prírody o domčeku na Pyramíde: Čaká na svojich prvých nocľažníkov, FOTO
6
Galéria
Zdroj: OZ Stráž prírody Ponitrie
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM