Lucia Lauková Správy

Okresný úrad Nitra vydal rozhodnutie vo veci výstavby lanovky: Má takmer 100 strán

Za projektom postaviť novú lanovku na Zobore stojí Biskupstvo Nitra, ktoré dalo vypracovať štúdiu. Okresný úrad v Nitre rozhodol o posudzovaní vplyvov na životné prostredie.

Ilustračný obrázok k článku Okresný úrad Nitra vydal rozhodnutie vo veci výstavby lanovky: Má takmer 100 strán
Zdroj: TASR

Okresný úrad v Nitre rozhodol, že navrhovaný zámer výstavby kabínkovej lanovky na Zobor sa bude po ukončení zisťovacieho konania posudzovať podľa zákona. Odôvodnenie má 97 strán.

Rozsah hodnotenia

Jozef Matta z občianskeho združenia Nitrianske fórum upozornil, že Okresný úrad Nitra síce vydal rozhodnutie, že zámer sa bude ďalej posudzovať z hľadiska vplyvov na životné prostredie, ale ešte nešpecifikoval tzv. rozsah hodnotenia, t.j., čo všetko musí dané posudzovanie obsahovať.

„Táto skutočnosť je kľúčovou vecou, aby sa do toho rozsahu hodnotenia dostali všetky potrebné a aktivistami požadované pripomienky a podmienky. Túto skutočnosť ustrážime priamo v procese prerokovania špecifikovania rozsahu podmienok, ktorého budeme účastníkmi,“ prezradil Jozef Matta z o.z. Nitrianske fórum.

Vplyv na prostredie

Názory na výstavbu lanovky sa líšia. Aktivisti aj ochranári upozornili na viaceré možné nepriaznivé vplyvy. „Vybudovaním lanovej dráhy, ako aj vynútených sprievodných investícií a pridružených aktivít, by celá oblasť zásadne zmenila charakter ako oblasť masového turizmu so všetkými negatívnymi vplyvmi na prírodné prostredie,“ povedal ešte vo februári riaditeľ CHKO Ponitrie, Radimír Siklienka.

Chcú nezávislé posúdenie

Podľa slov Jozefa Mattu je cieľom občianskeho združenia sledovať a kontrolovať, aby hodnotenie vplyvu na životné prostredie prebehlo v súlade so zákonom. „Keď budeme poznať rozsah hodnotenia, vykonáme paralelné posúdenie vplyvu na životné prostredie s nezávislými odborníkmi a inštitúciami,“ dodáva Jozef Matta.

Ako dodal, záleží i na rozhodnutí Rímskokatolíckej cirkvi Biskupstvo Nitra, či sa rozhodne objednať a vykonať posúdenie vplyvu na životné prostredie.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM