Lucia Lauková Kultúra

Festival Ekotopfilm: Súčasťou bude diskusia Aj Nitra chce byť Smart City

Súčasťou tohtoročného Ekotopfilmu bude prezentácia projektu Smart City. V Nitre bude tejto téme venovaná v rámci festivalu diskusia.

Ilustračný obrázok k článku Festival Ekotopfilm: Súčasťou bude diskusia Aj Nitra chce byť Smart City
Zdroj: TASR

Nitra sa stala partnerom regionálnej tour Ekotopfilm – Envirofilm, Medzinárodného filmového festivalu, zameraného na témy súvisiace s ekológiou, ochranou životného prostredia a trvalo udržateľným rozvojom. Prehliadka vybraných víťazných filmov sa uskutoční 20. a 21. júna v Mlyny Cinemas.

Program festivalu

Program sa začne Junior festivalom, ktorý je určený žiakom a študentom základných a stredných škôl. Večerný program bude určený pre širokú verejnosť. Popri premietaní víťazných filmov je pripravený aj sprievodný program, v rámci ktorého sa uskutočnia dve diskusie – Aj Nitra chce byť Smart City a Moderné a rozumné riešenie odpadov.

Myšlienka podujatia

Regionálna tour festivalu Ekotopfilm – Envirofilm je celoročný projekt, ktorého cieľom je priniesť do regiónov Slovenska najlepší výber filmov z aktuálneho ročníka. "Celkovo plánujeme navštíviť 50 slovenských miest,“ povedal generálny riaditeľ festivalu Peter Lím. Festival chce podľa jeho slov inšpiratívnym spôsobom meniť správanie spoločnosti vo vzťahu k životnému prostrediu a vytvárať priestor na otvorenú diskusiu o otázkach trvalo udržateľného rozvoja. „Preto je dôležité prinášať tieto témy zrozumiteľne, atraktívne a zábavne čo najširšiemu publiku do všetkých regiónov,“ skonštatoval Lím.

Nitra ako moderné mesto

Súčasťou tohtoročného Ekotopfilmu bude prezentácia projektu inteligentných a moderných miest Smart City, ktorým chce byť aj samotná Nitra. "Vyvíjame aktivity, aby sa projekt Smart City začal v Nitre čo najskôr. Mestá sa stanú miestami rozvinutej infraštruktúry, ktorá bude základom ekonomiky 21. storočia. Budú mať modernú verejnú dopravu, ktorá zníži počet áut jazdiacich na benzín či naftu. Mladým ľuďom ponúknu štúdium profesií budúcnosti a sebarealizáciu tam, kde sa narodili. Budú to práve inteligentné mestá, ktoré zmenia priemysel a služby vo svojom okolí tak, aby boli zdravšie a čistejšie,“ povedal primátor Nitry Jozef Dvonč.

Smelé plány mesta

Nitra chce podľa neho patriť v tomto smere k priekopníkom na Slovensku. „Plánujeme aplikovať inteligentnú a modernú verejnú dopravu, pokračovať v modernizácii verejného osvetlenia, nakladať ekologickejšie s odpadom a výhodnejšie hospodáriť s vodou a teplom. V oblasti energetického manažmentu ponúkneme ešte prepracovanejší systém, ktorý zjednoduší spracovanie elektronických žiadostí od občanov. Cieľom smart cities je spríjemniť občanom život a ešte viac zvýšiť ich komfort,“ tvrdí primátor.

O medzinárodnom festivale

Medzinárodný filmový festival Ekotopfilm – Envirofilm má takmer polstoročnú tradíciu. Na území bývalého Československa sa prvýkrát uskutočnil už v roku 1974 a v máji tohto roku sa konal jeho 45. ročník. Počas jedného týždňa priniesol viac ako 100 filmov z celého sveta, bohatý sprievodný program tematických prezentácií, workshopov a diskusií. V poslednom ročníku sa na ňom zúčastnilo 40 rečníkov a vyše 19 000 návštev­níkov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM