Lucia Lauková Správy Samospráva

Nitra získala certifikát mestského smart lídra: Chce budovať inteligentné ulice

Mesto prezentovalo svoje odvážne projekty a vízie. Nitra sa stala držiteľom certifikátu mestského smart lídra.

Ilustračný obrázok k článku Nitra získala certifikát mestského smart lídra: Chce budovať inteligentné ulice
Zdroj: TASR

Mesto Trenčín spoločne s Nitrou a Popradom získalo za iniciatívny prístup k smart riešeniam, zavádzanie konceptu do reálnych projektov a do stratégie rozvoja mesta certifikát mestského smart lídra. Odvážne projekty a vízie prezentovalo mesto na medzinárodnej konferencii Metro ON Line v Poprade (24.–26.5.).

Smart City

Ako informovala hovorkyňa Trenčína Erika Ságová, hlavným dôvodom zapájania sa mesta do Smart City je snaha o skvalitnenie života a bezpečnosti občanov. „Na Palackého ulici mesto testuje v spolupráci so spoločnosťou Telekom rôzne smart technológie týkajúce sa bezpečnosti, osvetlenia, monitoringu parkovania a internetového zabezpečenia. V odpadovom hospodárstve sú na dvoch miestach vybudované polopodzemné kontajnery s detekciou ich zaplnenia,“ uviedla Ságová.

Vzorové ulice v Nitre

V Poprade začali optimalizovať spotrebu energií a zamerať sa chcú aj na pouličné osvetlenie a naviazanú podzemnú infraštruktúru, v Nitre plánujú vybudovať vzorové ulice s vlastnou inteligenciou. Trenčín v marci zaviedol vo svojom širšom území inteligentný systém plateného parkovania, vďaka ktorému je dnes centrum mesta a jeho okolie odľahčené od automobilov.

Inšpiráciou je fínske Oulu

Inšpiráciou v smart technológiách je pre slovenské mestá fínske Oulu, ktoré patrí medzi svetovú špičku. Na križovatkách sú semafory, ktoré automaticky dávajú zelenú vozidlám záchranných zložiek. Príkladom sú aj tamojšie inovácie v zdravotníctve.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM