Lucia Lauková Správy

Dobrovoľníci v Nitre si vyhrnú rukávy: Skrášlia detské ihrisko aj školský plot

Nitra sa viacerými aktivitami, na báze dobrovoľníctva, zapojí do projektu Naše Mesto. Upratovať sa bude vo viacerých kútoch pod Zoborom.

Ilustračný obrázok k článku Dobrovoľníci v Nitre si vyhrnú rukávy: Skrášlia detské ihrisko aj školský plot
Zdroj: Dnes24.sk

V rámci projektu Naše Mesto pomáhajú každoročne firemní dobrovoľníci po celom Slovensku skrášľovať školy, parky a iné priestranstvá, ktoré potrebujú pomocnú ruku. Do projektu sa zapojí aj mesto Nitra vrátane nitrianskych občianskych združení. Pripravené sú zaujímavé brigády.

„Okrem firemných dobrovoľníkov sa k nám môže pridať ktokoľvek, každá pomocná ruka sa zíde,“ odkazuje mesto Nitra na sociálnej sieti.

Plogging – beh spojený so zbieraním odpadkov

  • Dátum: 7. júna, piatok od 9:00 do 12:00 h
  • Miesto stretnutia: Cirkevné centrum voľného času Pavla Straussa 3, Nitra – Klokočina

V piatok sa bude konať beh pre dobrovoľníkov spojený so zbieraním odpadkov v prírode. Organizátorom je OZV ENVI – PAK v spolupráci s Nadáciou Pontis. Behať sa bude po vytýčenej trase v okruhu približne 5 km.

Skrášlia školský areál

  • Dátum: 7. júna, piatok, od 9:00 do 14:00 h
  • Miesto stretnutia: Kollárova 4, Nitra

Na elokovanom pracovisku na Kollárovej 4 chce Spojená škola Mudroňova 1 Nitra vďaka pomoci dobrovoľníkom natrieť plot, vytvoriť pre žiakov pocitový chodník, aby si zážitkovov formou mohli vyskúšať chôdzu po rôznom prírodných materiáloch. „Školsky areál žiaci využívajú najmä na telesnú a pracovnú výchovu,“ uvádzajú organizátori na stránke projektu.

Farebná škola

  • Dátum: 7. júna, piatok, 09:00 – 14:00 h
  • Miesto stretnutia: Dlhá 78, Nitra

Pracovať sa bude aj v areáli ZŠ s MŠ sv. Gorazda. Dobrovoľníci pripravia plot na maľovanie a potom ho natrú ochranným farebným náterom.

Revitalizácia areálu na MŠ Novomeského

  • Dátum: 7. júna, piatok, 09:00 – 14:00 h
  • Miesto stretnutia: Novomeského 19

Druhou aktivitou organizovanou mestom Nitra je Revitalizácia areálu na MŠ Novomeského. Časť dobrovoľníkov bude čistiť a natierať herné prvky (preliezačky, pieskoviská), mobiliár (lavičky) alebo malé dopravné ihrisko. Ďalšia skupina bude natierať plot areálu, ktorý je je už do polovice natretý.

Skrášlenie Mestského parku na Sihoti

  • Dátum: 7. júna, piatok, 09:00 – 14:00 h
  • Miesto stretnutia: Jesenského ulica, pri stojisku Arriva bicyklov

Do projektu sa zapojí aj mesto Nitra. Dobrovoľníci budú mať viaceré úlohy. Časť dobrovoľníkov bude čistiť zelené plochy hrabaním alebo zbieraním odpadkov. Zvyšok sa bude venovať obnove detských prvkov ako sú pieskovisko, preliezačky, detské ihrisko a iné. „Pre všetkých dobrovoľníkov bude zabezpečené občerstvenie, náradie a ochranné pomôcky,“ informuje mesto na webe projektu.

Budovanie lesoparku – Zoborský kláštor

  • Dátum: 7. júna, piatok, 09:00 – 14:00 h
  • Miesto stretnutia: Kláštorská 134 – stretnutie pri hlavnom vchode do Špecializovanej nemocnice s. Svorada Zobor

Prácu pre dobrovoľníkov nájde aj občianske združenie Zoborský skrášľovací spolok. Potrebné bude hrabanie lístia, odstránenie konárov, urovnávanie terénu, upratovanie, prevoz materiálu fúrikom (lístie, hliny, konáre, kamene, drvený kameň) či nakladanie materiálu do kontajnerov.

Vybudovanie oddychovej zóny

  • Dátum: 7. júna, piatok, 09:00 – 14:00 h
  • Miesto stretnutia: Materská škola, Ľudovíta Okánika 6

Dobrovoľníci pomôžu občianskemu združeniu Okániček vytvoriť oddychovú zónu pre deti v Materskej škole, Ľudovíta Okánika 6. „Odstránia drevenú obrubu pieskoviska a následne aj nepotrebnú časť piesku z pieskoviska, rozložia kari-rohože a rovnomerne rozhrabú privezený betón po ploche 40 m2,“ informujú organizátori. Pomôžu tiež porýľovať a upraviť ostatné pieskoviská, obnovia nátery na preliezkach, lavičkách, oplotení a Ekoaltánku.

Zber, triedenie a hrobľovanie kameňa

  • Dátum: 8. júna, sobota, 09:00 – 12:00 h
  • Miesto stretnutia: Hrad Hrušov

Nebude sa pracovať len v Nitre. Dobrovoľníci sa vyberú aj na hrad Hrušov, kde pre nich Združenie na záchranu stredovekého architektonického dedičstva nitrianskeho kraja – Leustach pripravilo aktivity ako, zber popadaného kameňa, jeho triedenie podľa veľkosti a hrobľovanie na miesta plánovaných murárskych prác.

Umývanie archeologických artefaktov

  • Dátum: 8. júna, sobota, 09:00 – 12:00 h
  • Miesto stretnutia: Hrad Hrušov

Ďalšou zaujímavou brigádou na hrade Hrušov bude umývanie archeologických artefaktov od nečistôt, ich triedenie a uskladnenie.. Organizátorom je opäť Leustach.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM