Lucia Lauková Kultúra

Divadelnú Nitru otvorí operný hit Sternenhoch: Témou sú podoby slobody, FOTO a VIDEO

Divadelná Nitra zaostrí na podoby slobody. Tešiť sa môžete na 12 inscenácií. Ďalších 60 akcií ponúkne sprievodný program.

Zdroj: Dnes24.sk

Podoby slobody/faces of freedom sú témou 28. ročníka Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra (27. 9. – 2. 10.). Ako informovala v utorok na tlačovej konferencii v Bratislave jeho riaditeľka Darina Kárová, o podobách slobody v čase i v priestore bude hovoriť v hlavnom programe 12 inscenácií rešpektovaných súborov z Českej republiky, Ruska, Nemecka, Poľska, Maďarska a Slovenska, z toho je šesť domácich a šesť zahraničných titulov.

Festival otvorí operný hit Národného divadla v Prahe Sternenhoch. Expresívne dielo českého autora a filozofa Ladislava Klímu rozpráva o poklesnutom kniežati Sternenhochovi. Ten sa z trucu ožení so ženou nízkeho pôvodu netušiac, že je to čarodejnica.

„Kombinácia vysokého umenia s nízkym, filozofie s brakovou literatúrou, hororu s groteskou sľubuje pútavý zážitok,“ avizuje Ján Šimko, kurátor pre výber inscenácií zo zahraničia.

Populárna aj bez hviezd

Román do opery pretavil skladateľ Ivan Acher, ktorý dal opere zaujímavý jazykový rozmer v podobe esperanta. Dielo získalo Cenu divadelnej kritiky za rok 2018 v kategórii Hudba a Ivan Acher sa stal absolútnym víťazom v počte nominácií. „Je to opera bez hviezd, a napriek tomu sa stala nesmierne populárnou. Inscenácia Michala Dočekala je veľmi dynamická, fyzická náročnosť aj hereckých partov je na operné pomery, nielen české, pomerne nezvyklá,“ konštatoval Šimko.

Acher je tiež spoluautorom hudby k inscenácii Biblia. S dramaturgicky odvážnym experimentom v réžii Rastislava Balleka, v ktorom javisko patrí len hercovi Jurajovi Kukurovi, Biblii a skladbám Bacha, Haydna, Mozarta a iným velikánom v podaní Slovenskej filharmónie, sa predstaví Divadlo Aréna. S novou inscenáciou Bakchantky príde do Nitry Slovenské národné divadlo. „Táto antická tragédia maximálne vystihuje a zachytáva morálnu krízu, v ktorej sa človek v súčasnosti ocitá,“ uviedla Júlia Rázusová, kurátorka pre výber inscenácií zo Slovenska, ktorá veľký prínos inscenácie Bakchantky vidí aj v tom, že ide o nový preklad od Petra Lomnického a zaujímavé výtvarné spracovanie.

Diela o politickej neslobode

Politickou neslobodou sa zaoberá komédia Človek z Podolska, posledné dielo režiséra Michaila Ugarova, ktorý vlani nečakane zomrel. „Je príbehom divadla teatr.doc, legendárneho moskovského divadla, ktoré má v domácom Rusku postavenie disidentského divadla,“ dodal Šimko k súboru, ktorý v minulosti vystúpil v Nitre s inscenáciami Kyslík, Dvaja v tvojom dome a naposledy v koprodukcii Vjatlag.

Divadelní priaznivci sa ďalej môžu tešiť na titul Divadla Andreja Bagara v Nitre – Hlava XXII, ktoré ako druhé divadlo na Slovensku uviedlo Hellerovu autorskú dramatizáciu slávneho románu v réžii Jána Luterána upozorňujúce na to, akým fatálnym spôsobom ohrozuje byrokratický systém slobodu jednotlivca. Do podsvetia špinavej hry s informáciami môžu vstúpiť prostredníctvom monodrámy Moral Insanity Prešovského národného divadla v réžii Júlie Rázusovej.

Netradičné projekty

Nemecko zastúpi na festivale nezávislý súbor Hauptaktion s komédiou Druhý pokus o telovýchovu, ktorá skúma telocvičné hnutie „Turnen“ a jeho spojenie s rôznymi historickými obdobiami Nemecka počas jeho 200-ročnej existencie. Na súčasnú atmosféru v susednom Maďarsku odkazuje angažovaná inscenácia Bez adresy – hra na tuláka nezávislého súboru STEREO AKT. Divákov vtiahne do bezvýchodiskovej situácie dnešných bezdomovcov.

Na festivale dostanú priestor aj netradičné projekty. S inscenáciou eu.genus sa predstaví súbor Med a prach. S predstavením Hlbiny, ktoré je oslavou imaginácie, sa predvedie český experimentálny súbor Wariot Ideal. „Mím, hudobník a výtvarník v ňom pôsobia ako klasickí Roháčovi traja chrobáci prenesení do surrealistického sveta Švankmajera, do ktorého pozývajú aj divákov,“ priblížil Šimko a upozornil tiež na súčasnú poľskú komédiu Svätá Špageta súboru Komuna Varšava. V réžii Agnieszky Smoczyńskej prináša pohľad na vyprázdnený partnerský život z netradičného uhla – očami psa.

Tohtoročný fokus na podoby slobody sa premietne do sprievodného programu, ktorý ponúka takmer 60 akcií. Medzi nimi diskusie na tému (ne)slobody pri záchrane planéty Zem alebo náboženskej slobody či na tému slobody vyjadrovania a médií. Pri príležitosti 30. výročia pádu železnej opony otvorí Nitrianska galéria medzinárodnú výstavu Podoby slobody, na ktorej bude vystavovať svoje diela 25 umelcov z 13 krajín.

Témou 28. ročníka festivalu Divadelná Nitra sú "podoby slobody"
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM