Kultúra

DAB v Nitre sa vrhlo do príprav: Jubilejnú 70. sezónu otvorí Tisícročná včela

Divadlo Andreja Bagara v Nitre zaháji tento rok jubilejnú 70. sezónu. Vďaka tomu sa diváci môžu tešiť na viaceré novinky.

Ilustračný obrázok k článku DAB v Nitre sa vrhlo do príprav: Jubilejnú 70. sezónu otvorí Tisícročná včela
20
Galéria
Foto: Rastislav Búgel

Divadlo Andreja Bagara v Nitre sa pripravuje na novú sezónu. Už na konci tej uplynulej začalo s prípravou obnovenej premiéry pôvodného slovenského muzikálu Tisícročná včela, ktorý mal na doskách nitrianskeho divadla premiéru v roku 2013. „Teraz pripravujeme opätovné uvedenie tohto obľúbeného titulu. Už sa uskutočnila čítacia aj kostýmová skúška, opravuje sa dekorácia, dopĺňajú sa veci, ktoré boli poškodené a tiež osvetlenie. Muzikál v réžii Martina Kákoša a s hudbou a piesňami Vaša Patejdla uvedieme v obnovenej premiére 14. septembra,“ uviedol riaditeľ DAB Jaroslav Dóczy.

Jubilejná sezóna

Sezóna 2019/2020 bude zároveň jubilejná. Divadlo si počas nej aj prostredníctvom veľkého gala programu pripomenie 70 rokov svojej existencie. Diváci sa okrem Tisícročnej včely a galaprogramu môžu tešiť aj na štyri premiéry. „Ich tituly zatiaľ neprezradím, ale môžem už teraz povedať, že diváci sa opäť môžu tešiť na žánrovo bohatú sezónu, v ktorej nebudú chýbať umelecky náročné tituly, romantické i komediálne hry a rozprávka,“ povedal Jaroslav Dóczy.

Novinkou bude aj vydanie publikácie k 70. výročiu svojho vzniku, ktorá zhrnie dejiny DAB v Nitre a prinesie aj množstvo faktov i viaceré mimoriadne fotografie a dokumenty, ktoré doteraz neboli nikdy zverejnené.

Modernizácia divadla

Podľa slov Pavla Ivana sa vedenie DAB zameriava aj modernizáciu divadla. „Po investíciách do techniky a po údržbe a oprave určitých zariadení potrebných na prevádzku divadla, musíme v nasledujúcom období pristúpiť k ďalším prácam. Pôjde o rekonštrukciu opláštenia divadla, ktorú vyvolal havarijný stav schodiska a opadávajúci obklad budovy. Verím, že sa nám podarí ukončiť aj rekonštrukciu divadelnej ubytovne,“ skonštatoval riaditeľ divadla.

Vedenie divadla pokračuje aj v hľadaní vyhovujúcich skladov, v ktorých by mohli byť uchovávané kulisy k inscenáciám. „Chýbajúce sklady sú hendikepom, ktorý má toto divadlo už od svojho vzniku. Z tohto dôvodu nie je možné realizovať paralelne niekoľko výpravných titulov na veľkej sále. A keď chceme nasadiť novú veľkú inscenáciu, často musíme iný titul dernierovať, aby sme mali kde uschovať novú scénografiu a výpravu. Verím, že sa nám tento problém podarí vyriešiť čo najskôr,“ dodal Jaroslav Dóczy.

V galérii si pozrite fotografie premiéry muzikálu Tisícročná včera z roku 2013!

Foto: ilustračné

Návrat klasiky: Tisícročná včela sa dočká obnovenej premiéry na doskách DAB v Ni
20
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM