Kultúra

Nitra sa vráti k oslavám staromestských hodov: Súčasťou bude aj dožinkový sprievod

Radnica sa chce tento rok vrátiť k oslave pôvodných zvyklostí. Pripravuje mestské hody aj dožinkový sprievod.

Ilustračný obrázok k článku Nitra sa vráti k oslavám staromestských hodov: Súčasťou bude aj dožinkový sprievod
Zdroj: TASR

Tento rok sa Nitra vráti k oslavám staromestských hodov, na ktoré si môžu pamätníci spomínať aj ako na kombináciu hodov a celoslovenských dožiniek. „Je to ďalšia zo snáh prinavrátiť mestu jeho pôvodné zvyklosti,“ povedal viceprimátor Nitry Daniel Balko.

História osláv

Ako prezradil hovorca mesta Tomáš Holúbek, mestské hody sa od 18. storočia konali počas augustovej púte k Matke Božej na Kalvárii ako poďakovanie za ukončenie moru v meste. Sviatok Nanebovzatia Panny Márie pripadá na 15. august. „Nitrianske dožinky zase priniesla výstava Agrokomplex a ich celoslovenskou oslavou sa mal vyzdvihovať význam Nitry ako centra slovenského poľnohospodárstva. Prvýkrát sa uskutočnili v roku 1965 a pravidelne sa konávali skoro tridsať rokov,“ priblížil históriu osláv hovorca Nitry Tomáš Holúbek.

Augustová púť na Kalváriu je stále živá a pútnikmi z Nitry ako aj širokého okolia hojne navštevovaná, podľa radnice jej však chýba napojenie na celomestské oslavy. Podľa hovorcu bývali zas nitrianske dožinky vnímané ako politická oslava bývalého komunistického režimu, a tak po roku 1989 postupne zanikli. „Myšlienka oslavy dozretia úrody je však nadčasová,“ dodáva Tomáš Holúbek, hovorca mesta.

Podpora turizmu aj lokálnej výroby

„Dnes, keď rastie trend podpory domácej produkcie, je obnova Dožiniek výbornou cestou ako prinavrátiť Nitre imidž nadregionálneho centra zdravých produktov a kvalitnej lokálnej výroby. A nakoľko oslava hodov bola vždy aj o trhovníkoch, remeselníkoch a zábave, spojenie týchto dvoch sviatkov je prirodzeným krokom a vzájomne prospešným vyústením. Navyše tiež zvyšuje potenciál spraviť z ‚Hodových dožiniek‘ novú nadregionálnu udalosť a turisticky vyhľadávané podujatie,“ vyhlásil viceprimátor Daniel Balko.

Dožinkový sprievod sa bude konať v sobotu 17. augusta. „Na námestí sa uskutoční hodová tancovačka s verejnou školou miestnych tancov, škola pečenia „nitránskych lokší“,“ prezradil hovorca mesta.

Chýbať tu nebudú ani predajcovia lokálnych výrobkov, veľký vínny stan s regionálnymi vínami, stánky s tradičnými jedlami ako i prvý tohtoročný burčiak. Podujatie pripravuje mesto Nitra spolu s Nitrianskym samosprávnym krajom.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM