Rôzne

Aj dediny v okolí Nitry majú svojich menovcov: Niektoré stovky kilometrov ďaleko

Rovnaké mená občas nenosia len ľudia. Pri zadávaní názvu niektorých dedín v okrese Nitra do navigácie sme sa nestačili čudovať.

Ilustračný obrázok k článku Aj dediny v okolí Nitry majú svojich menovcov: Niektoré stovky kilometrov ďaleko
Zdroj: TASR

Nájsť rovnaké krstné meno u dvoch ľudí nie je problém. Občas sa dá naraziť dokonca aj na zhodu celých mien. Svojich menovcov však majú aj dediny. A nehovoríme teraz o malých odchýlkach. Vedeli ste, že takéto obce máme aj v Nitrianskom okrese?

Melek v Turecku

Približne 30 kilometrov od Nitry leží obec Melek. Názov obce pochádza z Turecka a znamená anjel. A práve v tejto krajine môžeme nájsť aj menovca tejto obce, tam by ste však namiesto polhodiny cestovali asi 30 hodín.

Veľkú Dolinu máme v okrese Nitra, ale rovnako aj v okrese Lučenec, konkrétne v dedinke Dobroč, kde je Veľká Dolina jednou z častí obce.

Ruské Golianovo

Na zaujímavý výlet by sa mohla zmeniť aj cesta do Golianova, nie však toho pri Nitre, ale toho ruského Golyanova, ktoré je okresom v Moskve.

Nové Sady v Čehách

Neznalých by mohla potrápiť cesta do Nových Sadov, na Slovensku sú iba jedny, ale za to v Čechách tento názov nesie až 6 rôznych lokalít, a to Nové Sady ako obec v okrese Žďár nad Sázavou a v okrese Vyškov, ako časť mesta Olomouc v okrese Olomouc, ako časť obce Horní Štěpánov v okrese Prostějov, aj ako časť obce Písečné v okrese Jindřichův Hradec a na záver Nové Sady ako historická štvrť brnenskej mestskej časti Brno-stred.

Svojho menovca spomedzi dedín v okrese Nitra majú aj Zbehy. Našli by sme ich v okrese Myjava v obci Podkylava, ktorá sa skladá z dvoch častí. Jedna z nich nesie názov Zbehy.

Dražovce a Drážovce

Opomenúť nemôžeme mestskú časť Nitry, Dražovce, často nesprávne nazývané Drážovce. Stačí dĺžeň a hneď ste úplne inde, konkrétne v okrese Krupina, kde sa nachádza obec Drážovce.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM