Lucia Lauková Správy

Agrokomplex otvoril brány záhradkárom: Začala sa výstava Gardenia, FOTO a VIDEO

Vo štvrtok odštartovali na nitrianskom výstavisku obľúbené jarné výstavy. Prilákali takmer 380 vystavovateľov.

Zdroj: Dnes24.sk

Takmer 380 vystavovateľov sa prezentuje na tohtoročných jarných výstavách Gardenia a Domexpo, ktoré sa začali vo štvrtok na nitrianskom výstavisku agrokomplexu. Ich súčasťou je Bonsai Gallery, prehliadka profesionálnej bonsajistiky. Výstavy potrvajú do nedele 28. apríla.

Inšpirácie pre dom a záhradu

Počas 23. ročníka medzinárodnej predajnej záhradníckej výstavy Gardenia predstavuje 305 vystavovateľov na ploche 17 042 metrov štvorcových všetky druhy kvetov, drevín, záhradného nábytku a príslušenstva. "Pre návštevníkov sú pripravené štyri špeciálne kvetinové expozície, vo vintage štýle, prímorskom štýle, expozície v žltých pastelových farbách či výrazne ružových odtieňoch,“ povedal Martin Lužbeťák z agrokomplexu Národného výstaviska, š. p., Nitra.

Komplexná stavebná výstava Domexpo ponúka návštevníkom všetko, čo súvisí s moderným bývaním a kompletnou stavbou domu či renováciou bytu. Na ploche 3400 metrov štvorcových sa prezentuje 72 vystavovateľov. Štrnásty ročník výstavy sa v rámci odborného sprievodného programu venuje novej generácii montovaných domov, novým normám v maliarstve, praktickým ukážkam dekoračných materiálov a techník z praxe, ale i budúcnosti malej energetiky na Slovensku, návratnosti fotovoltiky v rodinnom dome.

Obnoviteľné zdroje

„Výstava predstavuje aj projekt Zelená domácnostiam, prostredníctvom ktorého budú z európskych fondov a štátneho rozpočtu podporené inštalácie malých zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie v rodinných a bytových domoch,“ povedal Lužbeťák. Vedomosti z praxe a rady na rôzne témy poskytujú odborníci z Cechu kachliarov Slovenska, Cechu podlahárov Slovenska, Cechu strechárov Slovenska, Cechu maliarov Slovenska, Komory kominárov Slovenska, Stavebnej komory a Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu.

Pre nadšencov bonsajov

Expozícia Bonsai Gallery prezentuje viac ako 70 bonsajov pochádzajúcich zo slovenských a českých bonsajových klubov, ale i veľkú expozíciu japonskej krajinky s pútavou kaligrafickou videoprojekciou. Počas bonsajového víkendu sa predstavia viacerí domáci aj zahraniční bonsajisti. Návštevníci expozície môžu v tomto roku nahliadnuť aj do tajov umenia suiseki, kameňov, ktoré vyformovala príroda. Súčasťou expozície je viac ako 60 slovenských i zahraničných exponátov suiseki. Výstava je venovaná pamiatke Michala Šeba, ktorý bol vynikajúcim tvorcom suiseki a prezidentom Slovenskej asociácie suiseki.

Fotografie z výstavy nájdete v priloženej galérii!

Gardenia a Domexpo 2019
15
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM