Správy

Včelár z Nitry otvoril originálny MEDOSTÁNOK: Ľuďom musí veriť, že zaplatia, FOTO

Milanov samoobslužný predaj môže byť inšpiráciou pre ďalších domácich výrobcov. Spoliehať sa však musí na čestnosť ľudí. Aké má skúsenosti?

Ilustračný obrázok k článku Včelár z Nitry otvoril originálny MEDOSTÁNOK: Ľuďom musí veriť, že zaplatia, FOTO
10
Galéria
Zdroj: Milan Hanes

Milan Hanes z Nitry je vášnivý včelár. O včely sa stará piaty rok. Poznať ho môžete aj zo stránky Zázračný úľ. Okrem medu sa venuje aj výrobe sviečok či tinktúr z propolisu.

Najnovšie spustil v Lužiankach samoobslužný predaj medu, ktorý môže byť inšpiráciou aj pre ostatných lokálnych výrobcov. Presklenú samoobslužnú vitrínu umiestnil na plot rodinného domu.

Ako to funguje?

Stačí otvoriť dvierka, vybrať si med, vhodiť peniaze do kasičky a hotovo. Pri tejto forme však musí dôverovať ľuďom, že mu za med aj zaplatia.

Našťastie, Milanove skúsenosti ukazujú, že s ľuďmi to ešte nie je také zlé. Že to funguje, milo prekvapilo aj jeho veľmi dobrú známu, ktorá mu otvorenie „medostánku“ poradila.

„Čiže vzájomná dôvera, my veríme, že vy za našu prácu zaplatíte a naozaj všetci poctivo zaplatili. Ako sociologický experiment veľmi pozitívne. Nie je ľudstvo ešte úplne stratené,“ hovorí včelár Milan.

Podobne – samoobslužne, už dlhšie funguje napríklad aj tzv. „kvetostánok“ v Čehynciach, kde si môžete vybrať kyticu či veniec a zaplatiť do pokladničky.

Prečítajte si tiež

Druh medu

Milan vo svojej medovej vitríne ponúka len taký med, aký včely dokážu spracovať. „Tohto roku to boli tri druhy – jarný kvetový, agátový a slnečnicový. Predávam ich v dvoch prevedeniach, po 400 a 950 g,“ vysvetlil.

Ako dodal, bolo pár dní, kedy sa nepredal ani jeden pohár, ale boli dni, kedy sa predalo aj šesť pohárov. Radosť má aj z toho, že sa predáva aj po Vianociach. „Myslím, že med ľuďom chutí a opätovne sa vracajú,“ dodal.

Zaplatili všetci?

Boli naozaj všetci takí čestní a za med vám zaplatili? „Čo sa týka peňazí, tak áno, všetci boli čestní a nechali za med peniaze, za čo som sa poďakoval, dokonca veľa z nich cenu zaokrúhľuje nahor, čo je skvelé, keďže tým podporujú domáci trh, lokálny produkt a viem, že ľudia sú ochotní zaplatiť za kvalitu. Lebo je veľa včelárov, ktorí majú pred očami len množstvo produktov od včiel, ale postarať sa, prípadne spraviť pre ne niečo naviac, to je zaťažko. Zisťujem to z rozhovorov, ktoré sa mi niekedy počúvajú ťažko. Ja sa snažím ísť cestou kvality a dať včelám všetko čo potrebujú, rovnako tak obal na med, teda poháre kupujem iné ako klasické, ktoré používa drvivá väčšina včelárov,“ hovorí Milan.

V budúcnosti nevylučuje, že do vitríny doplní aj iné produkty. Medostánok však bude fungovať len do leta. Vrátiť by sa mal opäť v septembri. Nájdete ho na ulici Počašie 26 v Lužiankach.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Samoobslužný predaj medu v Lužiankach od včelára Milana
10
Galéria
Zdroj: Milan Hanes
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM